ΦΑΡΜΑΚO

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην εξέλιξη της νόσου & τα νέα σκευάσματα που φέρνουν επανάσταση

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν σφόδρα την πρόγνωση αλλά και την εξέλιξη της νόσου για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην εξέλιξη της νόσου & τα νέα σκευάσματα που φέρνουν επανάσταση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και η έλλειψη βιταμίνης D αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την πρόγνωση της νόσου. Την ίδια ώρα, κρίσιμος αποδεικνύεται ο ρόλος του νευρολόγου μαζί με αυτόν του ακτινολόγου, δύο ειδικότητες που αποδεικνύονται καταλύτες για τον ασθενή.

Οι ασθενείς από την πλευρά τους πρέπει να είναι εξαιρετικά επιμελείς και να πραγματοποιούν μαγνητική τομογραφία κάθε χρόνο και αναλύσεις αίματος κάθε 3 με 6 μήνες, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη της νόσου.

Τα παραπάνω συμπεράσματα τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια του πρώτου Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούνιο.

Η εξατομικευμένη θεραπεία αποδεικνύεται πλέον σε τεράστιο όπλο, η οποία επιτυγχάνεται με ανοσολογικές θεραπείες και η οποία αποτελεί στόχο και όνειρο της επιστημονικής κοινότητας, όπως τονίστηκε στο συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο συνέδριο τονίστηκε πως οι ασθενείς έχουν πλέον στην υπηρεσία τους 9 φάρμακα και άλλα 3που βρίσκονται καθ' οδόν για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο καθηγητής Σβεν Μόιτ από το πανεπιστήμιο του Μίνστερ της Γερμανίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο νέο σκεύασμα με δραστική τον φουμαρικό διμεθυλεστέρα που απαλλάσσει τους ασθενείς από τις ενέσεις και το οποίο θα πρέπει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα (ως χάπι). Το εν λόγω σκεύασμα κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά, έχει λάβει τιμή και έχει ενταχθεί στην θετική λίστα (αποζημιώνεται δηλαδή από την Κοινωνική Ασφάλιση). Επιπλέον, στην ελληνική αγορά αναμένεται η πρώτη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη 1α –πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης– η οποία θα χορηγείται κάθε 15 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι και τα δύο νέα αυτά σκευάσματα έχουν αναπτυχθεί από την φαρμακευτική Biogen, ενώ στην ελληνική αγορά διατίθενται από την Genesis Pharma, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κων. Ευριπίδης. Η ελληνική φαρμακευτική διαθέτει επίσης τρείς ακόμη θεραπείες, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αποτελεί αιχμή του δόρατος για την εταιρεία.

Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφονται 12.000 με 15.000 ασθενείς με Σκλήρυνση, ενώ στην Ευρώπη περί τους 500.000.

Η νευρολογική αυτή ασθένεια, όπως τονίστηκε και στο συνέδριο, ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 20 ετών και συνήθως στον κάθε ασθενή εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά. Για τον λόγο αυτό, συχνά χαρακτηρίζεται και ως η νόσος με τα χίλια πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμη:

GENESIS Pharma: Μεταξύ των 110 κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Genesis Pharma: Eυρωπαϊκή διάκριση σε θέματα ποιότητας