ΦΑΡΜΑΚO

Πρωτοποριακό φάρμακο για τον Διαβήτη Τύπου 2 εξάμηνης διάρκειας

Φανταστείτε μια συσκευή σε μέγεθος σπίρτου τοποθετημένο κάτω από το δέρμα, να χορηγεί φαρμακευτική ουσία, για 6 μήνες διάρκεια.

Πρωτοποριακό φάρμακο για τον Διαβήτη Τύπου 2 εξάμηνης διάρκειας

Μπορεί να ακούγεται ως επιστημονική φαντασία, δεν είναι όμως παρά επιστημονικό επίτευγμα. Η μέθοδος αυτή ήδη δοκιμάζεται σε μελέτες φάσης 3, που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο, θα διεκδικήσει την έγκριση για να κυκλοφορήσει στις αγορές.

Η φαρμακευτική ουσία που περιέχεται σε αυτή τη συσκευή, δεν είναι καινούρια. Κυκλοφορεί σε ενέσιμη μορφή, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία του Διαβήτη, δυο φορές την ημέρα. Η ουσία λέγεται εξενατίδη και είναι GLP1 ανάλογο. Το GLP1 είναι μια ουσία που παράγεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Παράγεται από το έντερο όταν φτάνει εκεί η τροφή και ετοιμάζει το πάγκρεας να ανταποκριθεί άμεσα για την παραγωγή ινσουλίνης. Στον Διαβήτη Τύπου 2 η ποσότητα του GLP1 μειώνεται, οπότε η συμπλήρωσή του μέσω της ένεσης βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου.

Η συσκευή, στην οποία αναφερόμαστε, ονομάζεται ITCA 650 και περιέχει εξενατίδη. Η ουσία χορηγείται με ένα σταθερό ρυθμό που αποδίδει 40 μg ή 60 μg την ημέρα. Οι δύο αυτές δόσεις χορηγήθηκε σε διάστημα 39 εβδομάδων και παρατηρήθηκε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 1,4% και 1,2% αντίστοιχα. Τα άτομα αυτά είχαν αρχική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά μέσο όρο 8,5%, είχαν πρώτου βαθμού παχυσαρκία με BMI: 33,5 kg/m2 και μέση διάρκεια Διαβήτη 9 χρόνια. Όλοι οι ασθενείς ήταν αρρύθμιστοι και έπαιρναν τρεις ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες. Από τους συμμετέχοντες υπήρξε 100% ανοχή στην συσκευή και το 40% πέτυχε τον στόχο να διατηρήσει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%.

Τα αποτελέσματα αυτά περιγράφονται στη μελέτη FREEDOM-1. Σε μια δεύτερη μελέτη την FREEDOM-1 HBL, συμμετείχαν άτομα που αρχικά είχαν γλυκοζυλιωμένη πάνω από 10%. Σε 39 εβδομάδες το 25% αυτών των ατόμων είχαν πετύχει τον στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που είναι το 7%.

Επίσης στη μελέτη FREEDOM-2 η συσκευή ITCA 650 συγκρίθηκε με την ημερήσια θεραπεία από του στόματος με σιταγλιπτίνη. Σε αυτή τη μελέτη η ITCA 650 απέδειξε ανωτερότητα έναντι της σιταγλιπτίνης. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της FREEDOM-2 αναμένονται.

Η ιδέα χορηγήσεως ενός 6μηνου φαρμάκου αναμένεται να βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι πολυάσχολοι και δεν μπορούν να ακολουθήσουν πιστά ένα φαρμακευτικό σχήμα. Επίσης θα βοηθηθούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που παρουσιάζουν διαταραχές στη μνήμη.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος,

www.smarthealth.gr, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποια επαγγέλματα βλάπτουν και ποια ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις καρκίνου στους νέους