ΦΑΡΜΑΚO

«Αγγλική Οπισθοχώρηση» στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 2

«Αγγλική Οπισθοχώρηση» στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 2

Την ώρα που γίνεται μια πραγματική επανάσταση στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, για τον Διαβήτη Τύπου 2, το Αγγλικό σύστημα υγείας εξέδωσε οδηγίες για προτεραιότητα στα φάρμακα παλαιότερης τεχνολογίας.

Οι οδηγίες αυτές δημοσιεύθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη του 2015 και σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς και επιστημονικές εταιρείες.

Η ανάγκη για νέα φάρμακα είχε προκύψει από την γενικευμένη αποτυχία των παλαιοτέρων φαρμάκων να ρυθμίσουν την πλειονότητα των διαβητικών και η ρύθμιση αυτή να μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης τα παλαιότερα φάρμακα ενοχοποιήθηκαν για αρκετές παρενέργειες, η βασικότερη των οποίων η υπογλυκαιμία, αλλά και για επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η λογική της χρήσης των παλαιοτέρων φαρμάκων, για μια φθηνότερη προσέγγιση στην θεραπεία του Διαβήτη, δεν ισχύει, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη παρενεργειών και επιπλοκών εκτοξεύει το κόστος. Όπως διαπιστώθηκε σε μια ανάλυση κόστους στην Ελλάδα, το κόστος των φαρμάκων αφορά μόνο στο 7% του συνολικού κόστους, της θεραπείας στο Διαβήτη. Το υπόλοιπο 93% αφορά στην αντιμετώπιση των παρενεργειών των φαρμάκων και των επιπλοκών του Διαβήτη, που προκύπτουν από τον αρρύθμιστο σάκχαρο. Επομένως, μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από την εντατικοποίηση της αγωγής, με πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα φάρμακα.

Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας του Διαβήτη, έχει σαν προτεραιότητα την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου, σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικού βάρους και αποφυγή των υπογλυκαιμιών. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα είναι οι SGLT2 αναστολείς και οι GLP1 αγωνιστές. Στις οδηγίες της NICE (Αγγλικό Φορέας Υγείας), οι δυο παραπάνω κατηγορίες δεν βρίσκονται στις άμεσες επιλογές. Επίσης εκτός οδηγιών βρίσκονται και οι βασικές ινσουλίνες νέας γενιάς που πετυχαίνουν σταθερή ρύθμιση με λιγότερες υπογλυκαιμίες, όπως η deglutec και η U300 glargine.

Ένα ακόμα σημείο που ξαφνιάζει είναι ότι προτείνεται να μην μετρούν το σάκχαρο όσοι δεν παίρνουν ινσουλίνη και αυτοί που δεν αισθάνονται υπογλυκαιμία! Από τις οδηγίες επίσης λείπει η επιθετική αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας, με αποτέλεσμα να χρονίζουν υψηλά σάκχαρα και να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Από την άλλη η NICE δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Σκοπός είναι να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα, μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, σαν αντιστάθμισμα της αποδεδειγμένης μειωμένης αποτελεσματικότητας των παλαιοτέρων φαρμάκων (σουλφονυλουρίες, ινσουλίνες ΝΡΗ).

Σε αντίθεση με τις οδηγίες της NICE, οι οδηγίες των ADA/EASD (Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας), βάζουν τα νέα φάρμακα σε πρώτο πλάνο και προτείνουν πιο επιθετική στρατηγική στη θεραπεία του Διαβήτη. Ελπίζουμε σύντομα και ο Αγγλικός Φορέας να επαναδιαπραγματευτεί τη στρατηγική του.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr