ΦΑΡΜΑΚO

Η φρέσκια ΕΛΠΕΝ αν και 50χρονη, η επιμονή της στην Ελλάδα παρά τις σειρήνες & το μυστικό του success story

Δεν είπαμε ποτέ σε κανέναν υπουργό, πάρτε τα κλειδιά των μονάδων μας κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε αβίαστα, εξαιτίας των διαρκών αλλαγών στην φαρμακευτική πολιτική. Αντίθετα, επιμένουμε ελληνικά παραμένουμε στην Ελλάδα, παρά τις σειρήνες για εξαγορές και συνεργασίες από fund που είχαμε.

Η φρέσκια ΕΛΠΕΝ αν και 50χρονη, η επιμονή της στην Ελλάδα παρά τις σειρήνες & το μυστικό του success story

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την αυθόρμητη αυτή φράση, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕΝ κ. Θεόδωρος Τρύφων το Σάββατο σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια δράσης της αμιγώς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Επιμένουμε ελληνικά παρά τις αντιξοότητες, συνέχισε ο κ. Τρύφων, αλλά θέλουμε σταθερό πλαίσιο τριετίας, ενώ εάν συνεχισθεί η εμμονή με τα ανώνυμα γενόσημα, τότε οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, θα κρατήσουν το ελληνικό τους ΑΦΜ, αλλά δεν αποκλείεται να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Βουλγαρία.

Και πώς να μην έχει συγκεντρώσει το ζωηρό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η ΕΛΠΕΝ, καθώς χωρίς υπερβολές, βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, με διαρκείς επενδύσεις, σημαντικά προϊόντα από μία ευρεία γκάμα θεραπευτικών κατηγοριών, ενδιαφέρουσα εξωστρέφεια, έντονο ερευνητικό έργο μέσα από το Πειραματικό της Ερευνητικό Κέντρο, και δύο θυγατρικές – στην Γερμανία και στην Σουηδία- στην Ευρώπη.

Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, αφήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό (οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα στους 900) το οποίο κάνει υπερήφανους τους ιδιοκτήτες της ΕΛΠΕΝ.

Μάλιστα σε μία αποστροφή της ομιλίας του και θέλοντας να υπογραμμίσει τι σημαίνει για την εταιρεία αλλά και για τον ίδιο προσωπικά η άυλη αλλά τόσο κρίσιμη αυτή επένδυση, ο κ. Τρύφων, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που του συνέβη την περασμένη Παρασκευή. Οι αντιξοότητες ήταν μεγάλες την ημέρα εκείνη, όπως είναι φυσικό σε μία ζωηρή καθημερινότητα, το στρες επίσης έντονο, ωστόσο ο κ. Τρύφων κατάφερε να χαμογελάσει, όταν προσέλαβε στην εταιρεία δύο νέα και πολλά υποσχόμενα παιδιά, κάνοντας αμέσως τον συνειρμό μέσα του: η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που προσλαμβάνει και οι πολυεθνικές που απολύουν. Μόλις δύο ημέρες πριν, δύο πολυεθνικές είχαν ανακοινώσει ότι συρρικνώνουν τις εργασίες τους απολύοντας παράλληλα ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Η ΕΛΠΕΝ των 210 εκατ. συσκευασιών

Η ELPEN από την ίδρυσή της το 1965 έως σήμερα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών και της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας χάρη στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά των φαρμάκων της. Εφαρμόζοντας τις υψηλότερες παραγωγικές προδιαγραφές και τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους, δραστηριοποιείται σε όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, κατέχοντας ηγετική θέση στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας.

Μετρώντας ήδη 210.000.000 συσκευασίες που έχουν παραχθεί στην υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα της στο Πικέρμι, η ELPEN συνεχίζει την ανοδική της πορεία με γνώμονα την προσφορά στον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την Απασχόληση και την Εθνική Οικονομία.

Έργο καρδιάς από έναν νεαρό φαρμακοποιό

Με καταγωγή από την Ανδριανούπολη, ο ιδρυτής της ELPEN, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, φαρμακοποιός από τον Έβρο, αποτελεί εκφραστή του προσφυγικού πληθυσμού των «αλησμόνητων πατρίδων». Το ανήσυχο πνεύμα και η φιλοπρόοδη κλίση του εκδηλώθηκαν από πολύ μικρή ηλικία κι ήταν αυτά που τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο χώρο του φαρμάκου.

Με όραμα την προσφορά στον συνάνθρωπο και στόχο τη δημιουργία μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Δημήτρης Πενταφράγκας έστησε μια πρότυπη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε άξια εκπρόσωπο του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό. Βαφτίζοντάς την ELPEN, από τη συντομογραφία του ονοματεπώνυμου της εκλιπούσας συζύγου του, Ελένης Πενταφράγκα, εξέφρασε το πάθος δύο νέων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες.

Στόχος η κορυφή

Η εξέλιξη της ELPEN από την ίδρυσή της το 1965 έως σήμερα πέρασε από διάφορες αποφασιστικές καμπές σε κάθε δεκαετία της πορείας της.
Το 1965, ο Δημήτρης Πενταφράγκας, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετρά ήδη πέντε χρόνια εργαζόμενος στο φαρμακευτικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της δικής του εταιρείας. Ιδρύει την ELPEN σε ένα χώρο 25 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Τα πρώτα προϊόντα που παρασκευάζει είναι γενόσημα αντιβιοτικά, τα οποία λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων ιατρών. Η εκτενής γνώση του ιδρυτή της ELPEN γύρω από τα ζητήματα της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς του επιτρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, γεγονός που εξηγεί την αρχική επιτυχία των φαρμάκων του.

Ακολούθησε η κατασκευή της παραγωγικής μονάδας, στο Πικέρμι Αττικής, σε εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ., εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κατά το διάστημα αυτό, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, εντάσσοντας βιταμίνες και καρδιολογικά φάρμακα. Η ELPEN βιώνει πλέον επιχειρηματική αναγνώριση και καταξίωση τόσο από τις κρατικές αρχές υγείας, όσο κι από την ιατρική κοινότητα, ενώ συνάπτει ένα σημαντικό αριθμό συμφωνιών παρασκευής με πολυεθνικές.

Κατά τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, η οποία οδήγησε στην κατάταξή της ανάμεσα στις 50 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της προστίθεται επιπλέον χώρος 7.000 τ.μ., ενώ ξεκινά η παραγωγή αρκετών φαρμάκων, με κάποια από αυτά να αποτελούν μέχρι σήμερα τα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της.

Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτεί τη ραγδαία ανάπτυξη της ELPEN, που της χαρίζει τη 13η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 250 φαρμακευτικές εταιρείες. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της διευρύνεται με αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ενώ εμπλουτίζεται με πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Το 1997 θέτει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής με τεχνολογία αιχμής για ενέσιμες κεφαλοσπορίνες, όπου παρασκευάζονται φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση.

Το 1999, η ELPEN αγοράζει ένα κτίριο 1.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο στεγάζονται έκτοτε τα εμπορικά τμήματα. Η δεκαετία του '90 σηματοδοτεί επίσης και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων Έρευνας & Τεχνολογίας της ELPEN με το ερευνητικό της τμήμα να εξοπλίζεται με τεχνολογία αιχμής και να βρίσκει στέγη σε εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ.

Τον Φεβρουάριο το 2012 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της ELPEN στη Γερμανία, η ELPEN Pharma GmbH, με σκοπό να γίνει μια ουσιαστική και αναγνωρίσιμη δύναμη στη Γερμανική Φαρμακευτική αγορά.

Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η ELPEN αναδεικνύεται ως η κορυφαία Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία σε πωλήσεις στην ελληνική εξωνοσοκομειακή αγορά ανάμεσα στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Σήμερα, η εταιρεία κατατάσσεται στη 6η θέση σε μια αγορά με 400 και πλέον φαρμακευτικές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, σύμφωνα με στοιχεί του IMS.

Πάθος για έρευνα και ανάπτυξη: Η καινοτόμα συσκευή ELPENHALER®

Εδώ και 50 χρόνια, η ELPEN τοποθετεί ως βασικό άξονα της δραστηριότητάς της την έρευνα. Επενδύοντας το 6% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα, ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμα φάρμακα υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας.

Σπουδαίος καρπός των ερευνητικών προσπαθειών της αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler, μια εφεύρεση του προέδρου και ιδρυτή της, κ. Δ. Πενταφράγκα, η οποία έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.

Η ανάπτυξη του καινοτόμου Elpenhaler οδήγησε σε μια ακόμα διεθνή πρωτοπορία για την ELPEN, καθώς αποτελεί την πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, η οποία έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη ενός generic σταθερού συνδυασμού για το αναπνευστικό σύστημα. Να σημειωθεί επίσης, ότι ο συγκεκριμένος συγκαταλέγεται μεταξύ των δυσκολότερων τομέων για έγκριση, ενώ η χορήγησή του να γίνεται μέσω της συσκευής Elpenhaler.

Η εξέλιξη του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN από την ίδρυσή του το 1996 μέχρι σήμερα οδήγησε στη σημερινή διάκρισή του ως:
- Το μεγαλύτερο εργαστήριο Πειραματικής - Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και το μοναδικό που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας.
- Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο Μεταφραστικής Έρευνας στην Ελλάδα. Τονίζεται, πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα υπερβαίνει τα 700, τα 120 από τα οποία ως Ερευνητικές Υποτροφίες.
- Ένα από τα δέκα μεγαλύτερα εργαστήρια στην Ευρώπης.

O Sir Magdi Yacoub, στα εγκαίνια του νέου Πειραματικού και Ερευνητικού Εργαστηρίου της ELPEN, τον Σεπτέμβριο του 2010, χαρακτήρισε το ευρύτερο έργο που γίνεται στο Ερευνητικό Κέντρο της ως «φανταστικό καινοτόμο project» και της απέδωσε Αριστείο Έρευνας.

Είναι ξεκάθαρο, τόνισε ο κ. Τρύφων, ότι η ευρύτερη υποχρηματοδότηση της υγείας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο δεν ανέκοψε, αλλά εντατικοποίησε τις ερευνητικές δραστηριότητες της ELPEN, προωθώντας ταυτόχρονα τη δημιουργική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αξιόπιστος πρέσβης στις διεθνείς γειτονιές

Με εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής θεραπευτικής αξίας και ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως, η ELPEN πρωτοπορεί και αναγνωρίζεται διεθνώς. Κερδίζοντας εδώ και 50 χρόνια μια θέση σε κάθε Ελληνική οικογένεια, τα φάρμακα της ELPEN άνοιξαν τα φτερά τους και στις διεθνείς αγορές, αναπτύσσοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Ασία και την Αφρική.

Η παρέμβαση του κ. Θ. Καλούδη

Για το μυστικό, που κάνει μεγάλη μία εταιρεία, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της ΕΛΠΕΝ, ο σύμβουλος της εταιρείας κ. Θεόδωρος Καλούδης.

Ο κ. Καλούδης αναφέρθηκε στο success story της ΕΛΠΕΝ και μίλησε για το επιχειρηματικό φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε από το όραμα και το πείσμα ενός νεαρού φαρμακοποιού του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα.

Σήμερα η ΕΛΠΕΝ, όπως είπε, διαθέτει 95 σκευάσματα σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες, διαθέτει 495 άδειες για 112 προιόντα που περιέχουν 293 φαρμακευτικές μορφές.

Η εταιρεία παράγει 500.000 συσκευασίες την ημέρα, ενώ στα 50 χρόνια λειτουργίας της έχει παράξει 210 εκατ. συσκευασίες.

Το 6% του τζίρου της επενδύεται σταθερά στην έρευνα και ανάπτυξης. Αναφορικά με το ερευνητικό της έργο, αυτό υλοποιείται από το Ερευνητικό της Κέντρο, το οποίο έχει να επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα, όπως: 700 ερευνητικά προγράμματα, 120 υποτροφίες 226 δημοσιεύσεις, 130 διατριβές ενώ τις εγκαταστάσεις του Κέντρου της έχουν επσικεφθεί 11.000 επισκέπτες.

Τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Καλούδη, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει στα Μεσόγεια ένα νέο ερευνητικό κέντρο και μία ακόμη παραγωγική μονάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Τρύφων: Οι επόμενες κινήσεις της φαρμακοβιομηχανίας και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

ΠΕΦ: Ναι μεν, αλλά... για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ελαχιστοποίησε τις ελλείψεις φαρμάκων στην κρίσιμη τούτη ώρα

ΕΛΠΕΝ: Ένα από τα Διαμάντια της ελληνικής οικονομίας - Βράβευση στο «Diamonds of The Greek Economy 2015