ΦΑΡΜΑΚO

Ο υπουργός Υγείας εμπαίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Με την γκάφα της χρονιάς ή τον απόλυτο εμπαιγμό των φορέων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Ο υπουργός Υγείας εμπαίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Και ενώ από το πρωί όλοι οι φορείς, αλλά και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναζητούσαν τον υπουργό για να ακούσουν τις θέσεις της κυβέρνησης, εκείνος εμφανίστηκε τελευταίος και καταϊδρωμένος, προφανώς και... τρομοκρατημένος από τον ξεσηκωμό που έχει προκαλέσει η ωμή παρέμβαση του Τζουζέπε Καρόνε για να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και υπέπεσε σε απίστευτο ατόπημα.

Διότι είναι πρωτοφανές, υπουργός Υγείας να κάνει πως δεν γνωρίζει ότι η μείωση στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5 % της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων είναι το 65% των μειωμένων κατά 50% τιμών των off-patent.

Αν αυτό δεν αποτελεί κύριε Ξανθέ την απόλυτη κοροϊδία από μέρους σας και της κυβέρνησης των φορέων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τότε σίγουρα αποτελεί λόγω παραίτησής για ανεπάρκεια ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο στο σύνολό του, όσο και επί των άρθρων του (επομένως «πέρασε» και το επίμαχο άρθρο 15 για την τιμολόγηση των οικονομικών φαρμάκων). Και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι βουλευτές «ψηφίζουν» ελαφρά τη καρδία, δίχως να γνωρίζουν τι ακριβώς άλλαξε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός, λίγο πριν από το τέλος της διαδικασίας, κατέθεσε μία «νομοτεχνική βελτίωση» στο άρθρο 15, σύμφωνα με την οποία:

«Η βελτίωση στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, διατηρούν το 65% και όχι το 32,5% όπως είχε γραφτεί εκ παραδρομής της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προηγούμενα, δηλαδή σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο που λέει ότι η τιμολόγηση των off-patent γίνεται στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου ή στις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, όποια είναι πιο χαμηλή.

Η αλλαγή είναι ότι, έτσι όπως ήταν διατυπωμένο, μπορούσε να παρερμηνευτεί ότι το 32,5% αφορά την τιμή αναφοράς, ενώ το 65% είναι το κρίσιμο ποσοστό, αυτό έχει θεσμοθετηθεί από προηγούμενους νόμους, και από τον 4316, το 65% της τιμής του off-patent, την τιμή που έχει μόλις χάσει την πατέντα» ήταν τα λόγια του κ. Ξανθού.

Ωστόσο, με απλά μαθηματικά διαπιστώνει κανείς ότι το 65% της τιμής του off-patent, δηλαδή 65% του 50% της τιμής κατά τη λήξη της πατέντας, είναι και πάλι το 32,5%, το μέγεθος δηλαδή που υποτίθεται ότι διόρθωσε ο κ. Ξανθός με τη «νομοτεχνική βελτίωση».

Αυτό ακριβώς παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι αν πρόκειται για λάθος, θα πρέπει ο υπουργός Υγείας να το διορθώσει πριν φτάσει η τροποποιημένη διάταξη προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να εγκαλεί τον υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα μέσα στη Βουλή, ο άνθρωπος που ξεκίνησε το «γκρέμισμα» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.

Εάν δεν πρόκειται για γκάφα, αποτελεί θράσος εκ μέρους του κ. Ξανθού να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη διακομματική κατακραυγή για τη μείωση στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων, με διατυπώσεις κενές περιεχομένου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει άμεσα να καλέσει τον υπουργό Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου και να αναλάβει προσωπικά να δώσει λύση, διαβάζοντας τις προτάσεις των φορέων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στέλνοντας τα e-mail του Τζουζέπε Καρόνε στο καλάθι των αχρήστων.

Και με την ευκαιρία, ας μας πουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας: Τι ακριβώς πρόβλημα προκαλεί στα δημοσιονομικά της χώρας η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή;

Μήπως η μαύρη τρύπα που θα προκύψει στα δημοσιονομικά από 11.000 νέους ανέργους κοστίζει πολλά περισσότερα, κύριε Τσίπρα και κύριε Ξανθέ;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η ελληνική κυβέρνηση; Του Καρόνε και των ισραηλινών εταιριών ή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας;

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Γιαννακόπουλος: «Αν το ψηφίσετε, στέλνετε στην ανεργία 11.000 οικογένειες...» (pics+vid)