ΦΑΡΜΑΚO

Κραυγή αγωνίας από τους φαρμακοποιούς: Δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση - Οι πολιτικοί μας έδωσαν στεγνά

Με πολύ σκληρά λόγια για την σημερινή κατάσταση στην χώρα μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, σε συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση, και πως οι κυβερνώντες, έδωσαν στεγνά τον ελληνικό λαό. Ωστόσο με θετικά λόγια μίλησε ο κ. Λουράντος για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνοντας, ότι σέβεται την θέση του και την επιστημοσύνη του κλάδου. 

Κραυγή αγωνίας από τους φαρμακοποιούς: Δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση - Οι πολιτικοί μας έδωσαν στεγνά

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με κύριο θέμα «Η Φαρμακευτική Περίθαλψη , οι Ασφαλισμένοι και οι πάροχοι στο έλεος των μέτρων του ΟΟΣΑ και η Θέση της Ευρώπης» το προεδρείο του ΠΦΣ παραχώρησε συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης, στέλνοντας το μήνυμα του κλάδου περί επαγρύπνησης και κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σεβαστεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού.

Όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, με αιχμή το ιδιοκτησιακό, αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και φυσικά δεν συζητάμε για επενδύσεις, καθώς ποιος θα έρθει να επενδύσει, όταν μόνο το 15% μπαίνει στην λογική του ανταγωνισμού; υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε πως δεν έχει τρέξει κανένας αναπτυξιακός νόμος στην χώρα, ενώ θύμισε ότι το κράτος μας χρωστάει από το 2012. Τι αμαρτίες έχουμε κάνει και μιλάω ως ελληνικός λαός, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος,

Αναφερόμενος στην κουραστική αλλά γόνιμη περιοδεία του προεδρείου του ΠΦΣ στην Ευρώπη προκειμένου να βρει συμμαχίες, ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι μελαγχόλησε, καθώς οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους σε αντίθεση με την χώρα μας.

Το γερμανικό μοντέλο

Στην Γερμανία το 100% των φαρμακείων είναι ιδιοκτησίας φαρμακοποιών με ορισμένο ωράριο, με διανυκτερεύσεις και εφημερίες, Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία και στην Αυστρία, ωστόσο στην Ισπανία υπάρχουν και φαρμακεία που διανυκτερεύουν όλο το 24ωρο.

Η ιστορία του ιδιοκτησιακού είναι πολύ συγκεκριμένη,επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΦΣ με κύριο στόχο να εισέλθουν στην Ευρώπη αμερικανικά κεφάλαια, μέσω της Διατλαντικής Συμφωνίας (ΤΤIP) καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα ακριβότερα αμερικανικά φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν στα μεθοδευμένα σχέδια

Όπως τόνισε ειδικότερα στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο. Αναμένεται άμεσα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας, με στόχο την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Φαρμακοποιών. Ηδη ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τους Συλλόγους για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν να είναι μεγάλες σε διάρκεια και συμμετοχή.

Η φαρμακευτική αγορά αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων λόγω του τεράστιου μεγέθους της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και πρόσθεσε: Σύμφωνα με τα επίσημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών ) PGEU , η οποία εκπροσωπεί τους συλλόγους 34 χωρών που αποτελούνται από 400.000 φαρμακεία και 170.000 φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολλά πεδία νομικής δράσης όπως οι Οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα , εργασιακού χρόνου, απελευθέρωσης , ΤΤΙP κλπ

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά και στις επιπτώσεις που έχει η σημερινή κατάσταση στους ασφαλισμένους .

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στην Αθήνα, καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη 46.000.000 άτομα.

«Αποτελεί λοιπόν η επιστημονική αξία του φαρμακοποιού και η άριστη διασπορά των φαρμακείων σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα, ένα δέλεαρ για εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα. Η ιδιοκτησία του Φαρμακείου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης επιχειρηματικών κεφαλαίων, ανέφερε ο κ. Λουράντος, για να συμπληρώσει πως αυτές οι πιέσεις ασκούνται και σε άλλες χώρες , όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Γερμανία»

« Η ουσιώδης διαφορά - τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ- είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μνημονίου. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , ακόμη και σε αυτές τις οδηγίες της ΤΤΙP που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε . «Το ευρωπαϊκό δίκαιο καταπατείται βάναυσα και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το πρόσχημα της χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρανομία και η Ιντεροπόλ

Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά όμως μαστίζεται από πολλά προβλήματα λογω της ανάπτυξης του διαδικτύου αλλά και έλλειψης σαφούς κοινής πολιτικής όσον αφορά τα φάρμακα.

Στην Γαλλία έχουν θεσπισθεί πολύ αυστηροί νόμοι για την αποφυγή παράνομης πώλησης φαρμάκων. Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, στην χώρα αυτή δημιουργήθηκε, μια πλατφόρμα από τις Αστυνομικές Αρχές και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέλαβε προσωπικό για να παρακολουθεί το διαδίκτυο. Μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση αναφέρεται στην Πλατφόρμα και αυτομάτως ειδοποιείται η ΙΝΤΕΡΠΟΛ.
Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια τέτοια συγκεκριμένη υπόθεση που εξετάζει η Ιντερπόλ και αφορά ένα ολόκληρο δίκτυο που περνούσε από την Μαυριτανία και από την Γεωργία. Παράλληλα η PGEU έχει ετοιμάσει ένα λογότυπο ασφαλείας τον οποίο εισηγείται στην υιοθέτηση του από όλα τα κράτη μέλη.

Ελλείψεις από το παράλληλο εμπόριο

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και για τις χώρες της Ευρώπης οι ελλείψεις που προκαλούνται από το παράλληλο εμπόριο. Κύρια αιτία όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος είναι οι μεγάλες διαφορές στις τιμές των φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό οι διάφορες χώρες έχουν αναπτύξει διάφορα συστήματα.
«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης. Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, είναι ο Επιστήμονας Φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά» , κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Διαβάστε ακόμη:

Κλειδώνει το ιδιοκτησιακό με υπουργική απόφαση - 3 ρήτρες από τους φαρμακοποιούς