ΦΑΡΜΑΚO

Το "αντάρτικο" των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση μόλις άρχισε - Θρυαλλίδα το ιδιοκτησιακό

Πόλεμο έως εσχάτων ξεκινούν οι φαρμακοποιοί, μετά την συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα το προεδρείο του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Από την συνάντηση προέκυψε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί το γερμανικό μοντέλο που ζητά ο κλάδος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά ότι τελικά, καταλύεται και ο επιστημονικός ρόλος των φαρμακοποιών από τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. 

Το "αντάρτικο" των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση μόλις άρχισε - Θρυαλλίδα το ιδιοκτησιακό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχαν χθες επίσης οι Θεσμοί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, συμφωνήθηκε να δίνεται άδεια λειτουργίας για φαρμακείο, αρκεί ένας μέτοχος μόνο να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός. Επομένως η λογική αυτή είναι όπως όλα δείχνουν πολύ μακριά από αυτήν που είχαν προτείνει πολλάκις οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση και κυρίως από το περίφημο γερμανικό μοντέλο όπου το 100% των φαρμακείων ανήκει μόνο σε επιστήμονες φαρμακοποιούς.

Το αντάρτικο λοιπόν των φαρμακοποιών ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε όλη την χώρα, ενώ το άρξασθαι του αγώνα τους θα σηματοδοτηθεί στην Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ το Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «το ΔΣ του ΠΦΣ στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά για τις δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη σχετικά με τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Διέκοψε την συνεδρίαση και επειγόντως μετέβη σύσσωμο στο Υπουργείο Υγείας.

Στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας διαπιστώθηκε ότι στην διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης καταλύεται πλήρως ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου».

Μετά την συνάντηση το ΔΣ συνέχισε την συνεδρίαση του και αποφάσισε ομόφωνα :

- Nα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι.
- Να εισηγηθεί την πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών στην έκτακτη ΓΣ που θα συγκληθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
- Τέλος το ΔΣ του ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας σε απεργιακή ετοιμότητα.

Να σημειώσουμε ότι από την Τετάρτη το πρωί η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, καθώς στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΠΦΣ ο πρόεδρος κ. Κων. Λουράντος - ο οποίος είναι γνωστός για τον αυθορμητισμό του και τον ρεαλισμό με τον οποίο μιλά- μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «Δεν έχουμε κυβέρνηση, και οι πολιτικοί έδωσαν τον ελληνικό λαό στεγνά».

Στην Γερμανία το 100% των φαρμακείων είναι ιδιοκτησίας φαρμακοποιών με ορισμένο ωράριο, με διανυκτερεύσεις και εφημερίες. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία και στην Αυστρία, ωστόσο στην Ισπανία υπάρχουν και φαρμακεία που διανυκτερεύουν όλο το 24ωρο, τόνισε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας ότι η ιστορία του ιδιοκτησιακού είναι πολύ συγκεκριμένη, με κύριο στόχο να εισέλθουν στην Ευρώπη αμερικανικά κεφάλαια, μέσω της Διατλαντικής Συμφωνίας (ΤΤIP) καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα ακριβότερα αμερικανικά φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη:

Κραυγή αγωνίας από τους φαρμακοποιούς: Δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση - Οι πολιτικοί μας έδωσαν στεγνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ