ΦΑΡΜΑΚO

Ανοιχτά σήμερα & αύριο τα φαρμακεία - Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση - Πονοκέφαλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Μικρή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν την στάση τους απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο και να στηρίξουν το δίκαιο αιτημάτων τους δίνουν τώρα οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αναστέλλουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ανακοινώνοντας επίσης ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ που θα εκτιμήσει την περαιτέρω κατάσταση.

Ανοιχτά σήμερα & αύριο τα φαρμακεία - Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση - Πονοκέφαλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Ο αγώνας μας δεν είναι κομματικός ή συντεχνιακός, αλλά αγώνας κατά των καρτέλ που θελουν να εισβάλουν και στην υγεία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το Σάββατο, οι φαρμακοποιοί αναμένουν ένα καλό νέο από την κυβέρνηση και μια θετική έκβαση που θα αφορά το καυτό θέμα που τους απασχολεί, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τώρα, ασφαλείς πληροφορίες φέρουν να είναι αρκετά διστακτική στο να υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, καθώς αυτό είναι ευθέως αντίθετο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την ίδια ώρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δήλωσε ότι «έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση του 90% των στόχων του Οκτωβρίου», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι εκκρεμούν μόνο πολύπλοκα ζητήματα, όπως το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση κ.λπ. Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση και πως ο προβληματισμός είναι μεγάλος για το θέμα του ιδιοκτησιακού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χθες και με την οποία ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις απεργίες για δύο ημέρες έχει ως εξής:

«Tην προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 31 Οκτωβρίου, όπου οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποφάσισε το ΔΣ του ΠΦΣ μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη.

Το ΔΣ έλαβε την απόφασή του με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, συναισθανόμενο τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των ασθενών. Ταυτόχρονα, δίνει μικρή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν την στάση τους απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο και να στηρίξουν το δίκαιο αιτημάτων του.

Οι φαρμακοποιοί δίνουν το περιθώριο στη Κυβέρνηση -μετά την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων- να αποδείξει ότι έχει την δύναμη να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτά που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει απορρίψει.

Το ΔΣ του ΠΦΣ καλεί τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας σε γενική συνέλευση, όπου θα αποφασισθεί το νέο κύμα των κινητοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα συμφέροντα να διαμορφώσουν τις συνθήκες και της φαρμακευτικής αγοράς, με το πρόσχημα του ανταγωνισμού και της δήθεν ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο αγώνας μας δεν είναι κομματικός ή συντεχνιακός, αλλά αγώνας κατά των καρτέλ που θέλουν να εισβάλουν και στην υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος.

Διαβάστε ακόμη:

Προσωρινή άρση των κινητοποιήσεων για Πέμπτη & Παρασκευή, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί


Διστακτική η κυβέρνηση για την υπογραφή της ΚΥΑ - Συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις απεργίες οι φαρμακοποιοί