ΦΑΡΜΑΚO

Αντιγριπικό εμβόλιο και ομάδες υψηλού κινδύνου - Η εγκύκλιος του υπ. Υγείας

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας (υπ'αριθ. Γ1α/Γ.Π.ΟΙΚ.81918/26-10-2015) συστήνει τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης από την εποχική γρίπη, το οποίο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Αντιγριπικό εμβόλιο και ομάδες υψηλού κινδύνου - Η εγκύκλιος του υπ. Υγείας

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων.

Είναι σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίες είναι οι εξής:

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Νευρομυΐκά νοσήματα

- Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου, ανεξαρτήτου ηλικίας

- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ. ά.)

Στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και οι δικαιούχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων.