ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο κατά του αλκοολισμού «ξετρυπώνει» τον κρυμμένο HIV

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ, θα μπορούσε να φανεί πολύτιμο και στη μάχη κατά του AIDS.

Φάρμακο κατά του αλκοολισμού «ξετρυπώνει» τον κρυμμένο HIV

Όπως δείχνει μια νέα μικρή κλινική δοκιμή, το φάρμακο μπορεί να φέρει στο φως το «κοιμισμένο» ιό HIV που κρύβεται σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς.

To φάρμακο Antabuse, γνωστό και ως δισουλφιράμη στη μορφή γενοσήμου, δόθηκε επί τρεις ημέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίοι ήδη έπαιρναν αντι-ιικά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιό, πράγμα που στο μέλλον μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία για το AIDS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρον Λιούιν του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet HIV, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το New Scientist, δήλωσαν ότι το Antabuse δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ΄80 που εμφανίσθηκε, ενώ σε περίπου 37 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι φορείς του ιού. Περίπου δύο εκατομμύρια νέες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Οι έως τώρα διαθέσιμες αντι-ιικές θεραπείες για το AIDS ξεριζώνουν τον HIV από το αίμα, αλλά «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι, παρά την υποχώρησή του, ο ιός βρίσκει διάφορες «κρυψώνες» σε άλλα κύτταρα του ασθενούς. Εκεί παραμένει σε κατάσταση επικίνδυνης ύπνωσης και συνήθως «ξυπνάει» όταν ο ασθενής σταματά την αντι-ιική φαρμακοθεραπεία του, με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να παίρνουν αυτά τα φάρμακα εφ' όρου ζωής.

Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει φάρμακα για να αφυπνίζουν τον κρυμμένο ιό, αλλά αυτά έχουν έντονες παρενέργειες. Αντίθετα, η δισουλφιράμη μπορεί να χορηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί εβδομάδες ή και μήνες, αρκεί αυτοί να μην πίνουν αλκοόλ παράλληλα.