ΦΑΡΜΑΚO

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των μονάδων τους στους υπ. Οικονομικών & Υγείας

Ο κύβος ερρίφθη, η κυβέρνηση της... πρώτης φοράς Αριστερά αποφάσισε ελαφρά τη καρδία όπως φαίνεται (από την συμφωνία που υπέγραψε την Δευτέρα) να βάλει την ταφόπλακα σε έναν δυναμικό, εξωστρεφή και υποσχόμενο κλάδο, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και να βγάλει την χώρα από την βαθιά ύφεση.

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των μονάδων τους στους υπ. Οικονομικών & Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετά την συμφωνία και τα επώδυνα μέτρα που αυτή επιβάλλει, θα πάψει να υφίσταται και αντί να τραβήξει μπροστά το «άρμα» της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας που τόσο έχει ανάγκη η εθνική οικονομία, θα στείλει ακόμη περισσότερους πολίτες στην ανεργία και στην μετανάστευση και σημαντικά εργοστάσια είτε στα χέρια ξένων πολυεθνικών, είτε σε γειτονικές χώρες όπου το επενδυτικό και φορολογικό έδαφος είναι πολύ πιο πρόσφορο.

Κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για δραματική εξέλιξη στον χώρο του φαρμάκου και για οικονομικό έγκλημα με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ δεν αποκλείουν σε σύντομο διάστημα, με τόσο χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι Θεσμοί με την συγκατάθεση της κυβέρνησης, πολλοί φαρμακοβιομήχανοι να πάρουν από την Ελλάδα τις παραγωγικές μονάδες τους και να τις εγκαταστήσουν σε γειτονικές, πιο φιλόξενες επενδυτικά χώρες.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016 –και με το οποίο το όριο προστασίας για τα off-patent θα είναι 9 ευρώ και για τα γενόσημα 5,5 ευρώ– πολλοί εκπρόσωποι της ΠΕΦ θα παραδώσουν τα κλειδιά των εργοστασίων τους στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Για να μην πούμε τι θα συμβεί με το δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017, όπου το όριο προστασίας για off-patent και γενόσημα θα είναι 1 ευρώ. Τότε ίσως και να μην υπάρχουν μονάδες παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τονίζουν κύκλοι της ΠΕΦ, στέλνοντας το μήνυμα πως εάν η πατρίδα πρωτίστως και η κυβέρνηση αυτή ενδιαφέρεται για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, τότε ας πράξει κάτι καλό και αναπτυξιακό έστω την ύστατη στιγμή. Ας διατηρήσει ζωντανό έναν υγιή κλάδο που τόσα συνεισφέρει στην οικονομία, στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στην αγορά εργασίας και έχει ακόμη πιο πολλά να συνεισφέρει στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, όταν η χώρα θα σηκώνει κεφάλι από την παρατεταμένη κρίση που τραυμάτισε και σημάδεψε όλους τους Έλληνες.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει πληρώσει πολλαπλάσια από όσα της αναλογούν, τονίζουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» ας προσπαθήσει, έστω την ύστατη στιγμή, να χαράξει μία πραγματικά αναπτυξιακή στρατηγική με ένα εθνικό σχέδιο μακράς πνοής και ας μην αναλώνεται σε τυπικές κυβερνητικές συσκέψεις, οι οποίες είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, τον καταστροφικό χαρακτήρα των μέτρων του πολυνομοσχεδίου για το φάρμακο ανέδειξε χθες και ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για οικονομικό έγκλημα και απαξίωση σε έναν κλάδο ο οποίος μόνο προσφέρει απλόχερα.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν, όπως τόνισε, 27 μονάδες, οι οποίες απασχολούν 15.000 άμεσα εργαζόμενους και 35.000 έμμεσα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει το 20% της αγοράς και της δαπάνης, το 80% είναι εισαγόμενα φάρμακα. Με το 20% της αγοράς και της δαπάνης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ελέγχει πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Παράγουμε και διαθέτουμε φάρμακα στα Ταμεία, τα οποία κατά τεκμήριο και σε απόλυτη τιμή είναι τα φθηνότερα και οικονομικότερα, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΕΦ είχε απευθύνει για ακόμη μία φορά έκκληση να μην αγγίξουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών περαιτέρω το φάρμακο και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς «δεν θα μας απομείνει άλλο στην Ελλάδα παρά να γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης». Το φάρμακο αποτελεί πεδίο και τομέα υψηλής τεχνολογίας και εάν αφαιρεθεί από τις χώρες των νοτίων χωρών, τότε δεν μας μείνει τίποτε άλλο, παρά να είμαστε γκαρσόνια της Ευρώπης, είχε επισημάνει ο κ. Τρύφων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «το διεθνές λόμπι πιέζει με τρόπο που ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές».

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη Τρύφων: Εάν διαλύσουν το ελληνικό φάρμακο, θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης - Ενοχλούμε κάποιους...

Ο λαός δεν συγχωρεί τη νέα κυβερνητική προδοσία

Είναι επικίνδυνοι: Τώρα διαλύουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και για... επικοινωνιακούς λόγους

ΠΕΦ: Φιάσκο η διαπραγμάτευση – Μη αναστρέψιμη η καταστροφή για το ελληνικό φάρμακο