ΦΑΡΜΑΚO

Ειδοποιητήρια για αναδρομικές οφειλές έως και 5.500 ευρώ στους φαρμακοποιούς

Ειδοποιητήρια για αναδρομικές οφειλές έως και 5.500 ευρώ στους φαρμακοποιούς

Ειδοποιητήρια για αναδρομικές οφειλές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα 5.500 ευρώ, σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών, κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους οφειλέτες από το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στελέχη του Ταμείου αναφέρουν πως το πρόβλημα προέκυψε επειδή ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος παρακρατά από τις εκτελούμενες ιατρικές συνταγές την εισφορά του φαρμακοποιού και κατόπιν την αποδίδει στο ΤΣΑΥ, δεν εφάρμοσε επί της ουσίας τον νόμο του 2011 που ορίζει υποχρεωτική μετάταξη των φαρμακοποιών σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση ανά τριετία.

Ειδικότερα, όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι (πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993) φαρμακοποιοί του ΤΣΑΥ αλλάζουν από το 2011 υποχρεωτικά ασφαλιστική κατηγορία ανά 3ετία. Για τις 3ετίες λαμβάνονται υπόψη διαστήματα αμιγούς άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος ή από ασφάλιση που συνεπάγεται καταβολή εισφορών ελεύθερου επαγγελματία.

Η μετάταξη στις επόμενες ασφαλιστικές κατηγορίες γίνεται ανά 3ετία και πάντα την 1η του επόμενου έτους εκείνου στο οποίο συμπληρώθηκε 3ετία.

Τα τελευταία 8 εξάμηνα ο ΕΟΠΥΥ παρακρατούσε την εισφορά χωρίς αλλαγή στις ασφαλιστικές κλάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες φαρμακοποιοί να πληρώνουν στο ΤΣΑΥ μικρότερες εισφορές από αυτές που πραγματικά τους αναλογούσαν αφού ήταν ενταγμένοι σε μέχρι και δύο κλάσεις χαμηλότερα.

Σημειώνεται πως για τους φαρμακοποιούς που έχουν συμπληρώσει 5ετία (νέοι ασφαλισμένοι) οι εισφορές (μόνο για σύνταξη) στην 1η κλάση είναι 138 ευρώ τον μήνα, στη 2η κλάση ανεβαίνουν στα 170, στην 3η κλάση είναι 202, στην 4η είναι 233, στην 5η είναι 263 ευρώ, στην 6η είναι 287 ευρώ, στην 7η είναι 309, στην 8η είναι 332 κ.ο.κ.

«Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να αντέξουν το επιπλέον βάρος που προκαλείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία», λέει στο «Έθνος» ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Στελέχη του Ταμείου τονίζουν τώρα πως αναζητείται τρόπος ρύθμισης, ώστε να επιμεριστεί το κόστος και οι φαρμακοποιοί να πληρώσουν τα αναδρομικά σε δόσεις. Η είσπραξη σε δόσεις των αναδρομικών θα επιδιωχθεί να «περάσει» με απόφαση ΔΣ ώστε να μην απαιτηθεί νομοθετική διάταξη.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, οι περισσότεροι θα επιλέξουν τη ρύθμιση της οφειλής. Ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί τους φαρμακοποιούς τρεις μήνες μετά την εκτέλεση της συνταγής, στην καλύτερη περίπτωση.

BEST OF NETWORK

Ανησυχία για μεταλλάξεις και ΕΣΥ – Παράταση του lockdown και αλλαγή στους σχεδιασμούς για την αγορά

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση για την ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα;

Η Αίγυπτος «αδειάζει» την Τουρκία: Δεν συζητάμε τίποτα για την ανατολική Μεσόγειο, ψέματα οι φήμες

Νέες φρεγάτες: «Αδειάζει η κλεψύδρα» – Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση

Μέγκαν - Χάρι : 12 πράγματα που μάθαμε από τη συνέντευξη «ποταμό» στην Όπρα

MVP ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο All Star Game του NBA

Survivor: «Έπεσε» το Twitter με τα «καυτά» πλάνα, τον.. κακό Σάκη και τον «γύπα» Αλέξη

Αδιανόητο δυστύχημα στη Νέα Υόρκη: Περπατούσε και την χτύπησε στο κεφάλι εκσκαφέας

Survivor: Εξέλιξη «βόμβα» - Αποβάλλεται ο Σάκης από το παιχνίδι;

Survivor Spoiler 8/3: Ο Σάκης ξανά εναντίον του Τζέιμς – Ποιος κερδίζει σήμερα την ασυλία (vid)