ΦΑΡΜΑΚO

Λιραγλουτίδη: Τα πλεονεκτήματα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

Η λιραγλουτίδη είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2, χαρακτηρίζεται από την αποτελεσματικότητα της στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, την μείωση των υπογλυκαιμιών και την απώλεια βάρους στα άτομα που την χρησιμοποιούν.

Λιραγλουτίδη: Τα πλεονεκτήματα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

Η δράση της λιραγλουτίδης φαίνεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1 και ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα. Στη μελέτη LIRA-1 συμμετείχαν άτομα με Διαβήτη Τύπου 1, με ΒΜΙ>25 και HbA1c>8%. Τα άτομα έλαβαν λιραγλουτίδη σε δόση 1,8 mg και συγκρίθηκαν με μια άλλη ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 24 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα, που έλαβε λιραγλουτίδη, μείωσαν το βάρος τους περίπου 6 Kg, βίωσαν λιγότερες υπογλυκαιμίες και μείωσαν τη συνολική δόση των γευματικών ινσουλινών κατά 33% και της βασικής ινσουλίνης κατά 25%. Επιπρόσθετα, υπήρξε μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ομάδα της λιραγλουτίδης.

Από την άλλη, η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, καθώς δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στα άτομα που έλαβαν την λιραγλουτίδη. Επίσης, αναφέρθηκαν οι γνωστές παρενέργειες της λιραγλουτίδης, όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια και αυξήθηκαν οι παλμοί της καρδιάς κατά 3 χτύπους το λεπτό.

Λόγω της αποτυχίας μείωσης της γλυκοζυλιωμένης, στη παρούσα φάση δεν προτείνεται η χρήση της λιραγλουτίδης στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1. Πιθανότατα κάποιες ομάδες, όπως τα άτομα με αντλία, ή οι πρόσφατα διαγνωσμένοι να ωφελούνται περισσότερο. Μένει να γίνουν κι άλλες μελέτες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μελέτη έγινε στην Δανία και δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στο Lancet Diabetes & Endocrinology.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρομβοφλεβίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το φρούτο που σώζει τα μάτια σας!