ΦΑΡΜΑΚO

Ατοπική Δερματίτιδα: Καινοτόμα θεραπεία από τις Sanofi & Regeneron - Θετικά αποτελέσματα μελέτης

Ατοπική Δερματίτιδα: Καινοτόμα θεραπεία από τις Sanofi & Regeneron - Θετικά αποτελέσματα μελέτης

Πολύ θετικά αποτελέσματα από φάρμακο για ασθενείς με μέτρια-έως-σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ), καταγράφει μελέτη των εταιρειών Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Συγκκριμένα, η Sanofi και η Regeneron Pharmaceuticals, Inc. ανακοίνωσαν ότι οι δύο μελέτες Φάσης 3 (ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο) για την αξιολόγηση του νέου υπό δοκιμή μονοκλωνικού αντισώματος dupilumab σε ενήλικες ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενη μέτρια-έως-σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) πέτυχαν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο.

Στις μελέτες, γνωστές ως LIBERTY AD SOLO 1 και SOLO 2, η μονο-θεραπεία με χορήγηση dupilumab ως μονοθεραπεία βελτίωσε σημαντικά παραμέτρους όπως η συνολική βαρύτητα της νόσου, η υποχώρηση των δερματικών εκδηλώσεων, ο κνησμός, η ποιότητα ζωής και η ψυχική υγεία των ασθενών.

«Είναι οι πρώτες μελέτες Φάσης 3 μιας συστηματικής θεραπείας που τεκμηριώνουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας, μιας χρόνιας, φλεγμονώδους νόσου που ταλαιπωρεί πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς», ανέφερε ο κ. George Yancopoulos, M.D., Ph.D, Chief Scientific Officer, Regeneron και President of Regeneron Laboratories. «Αυτά τα δεδομένα παρέχουν ισχυρές αποδείξεις για το ότι η οδός σηματοδότησης που σχετίζεται με τις κυτοκίνες IL-4 και IL-13 αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας της φλεγμονής στην ατοπική δερματίτιδα. Το Dupilumab είναι το πρώτο υπό ανάπτυξη μόριο μιας νέας κατηγορίας ανοσοθεραπειών. Στις Κλινικές δοκιμές διάρκειας 16 εβδομάδων, το dupilumab εμπόδισε τη μη φυσιολογική ενεργοποίηση της συγκεκριμένης οδού γεγονός που καθόρισε τη σημαντική αποτελεσματικότητα χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σχετιζόμενων με ανοσοκαταστολή. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το ρόλο των κυτοκινών IL-4 και IL-13 σε συναφείς φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της ρινικής πολυποδίασης, όπου κλινικά προγράμματα με βάση το dupilumab βρίσκονται σε εξέλιξη.»

e4f22bd1bfc0f171bd07f2ee0f53e5e0 L

«Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες συστηματικές θεραπείες στις ΗΠΑ για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντική ακάλυπτη θεραπευτική ανάγκη. Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν ελπίδα στους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, πολλοί εκ των οποίων υποφέρουν για χρόνια,» τονίζει ο κ. Elias Zerhouni, M.D., President Global R & D, Sanofi. «Στις ΗΠΑ, όπου το dupilumab έχει ήδη χαρακτηριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως Καινοτόμα Θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα, σκοπεύουμε να υποβάλλουμε το φάκελο έγκρισης προς τις αρχές το τρίτο τρίμηνο του 2016 και συγχρόνως θα εργαστούμε για να παρέχουμε αυτή την καινοτόμα θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους ασθενείς.»

Συνολικά 1.379 ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα συμπεριελήφθησαν στις πανομοιότυπα σχεδιασμένες μελέτες SOLO 1 και SOLO 2.

Κατά την περίοδο των 16 εβδομάδων θεραπείας , το συνολικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν συγκρίσιμο μεταξύ των ομάδων με dupilumab (65%-73%) και των ομάδων με εικονικό φάρμακο (65%-72%). Το 88%-94% των ασθενών στις ομάδες του dupilumab ολοκλήρωσε τη θεραπεία έναντι 80.5%-82% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1%-3% για το dupilumab και 5%-6% για το εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων στις ομάδες με εικονικό φάρμακο ήταν υψηλότερη και στις δύο μελέτες (0.5%-1% με dupilumab και 2%-3% με εικονικό φάρμακο). Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στη θεραπεία με dupilumab και στις δύο μελέτες ήταν αντιδράσεις στο σημείο έγχυσης (10%-20% με dupilumab, 7%-8% με εικονικό φάρμακο) και επιπεφυκίτιδα (7%-12% με dupilumab, 2% με εικονικό φάρμακο). Περίπου 26% των ασθενών και στις δύο μελέτες ανέφερε ιστορικό αλλεργικής επιπεφυκίτιδας κατά την έναρξη της μελέτης. Κανένας ασθενής δεν διέκοψε τη θεραπεία λόγω αντίδρασης στο σημείο έγχυσης και μόνο ένας ασθενής διέκοψε τη θεραπεία λόγω επιπεφυκίτιδας.

Περισσότερο αναλυτικά και λεπτομερή αποτελέσματα για τις μελέτες SOLO 1 και SOLO 2 θα παρουσιαστούν σε επόμενο ιατρικό συνέδριο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε το dupilumab ως Καινοτόμο Θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα το Νοέμβριο, 2014. Το dupilumab είναι επί του παρόντος υπό κλινική ανάπτυξη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.

Το κλινικό πρόγραμμα Φάσης 3 LIBERTY AD περιλαμβάνει πέντε μελέτες σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα παγκοσμίως.

bfe0f3f7aecfb2b2e358a66cf926b925 L

Σχετικά με την Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα - μια σοβαρή μορφή εκζέματος - είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Παρόλο που τα συμπτώματα είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος, η ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από συστηματική φλεγμονή. Η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζεται σχεδόν σε 7-8 εκατομμύρια ενηλίκων στις ΗΠΑ και στο 1% έως 3% των ενηλίκων παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια έρευνα 200 ιατρών, υπάρχουν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια ασθενών στις ΗΠΑ που έχουν διαγνωστεί με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία χωρίς σημαντική βελτίωση. Περίπου το 70% των ανθρώπων με ατοπική δερματίτιδα έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπικών ασθενειών, όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Ο έντονος κνησμός, η φαγούρα και οι δερματικές βλάβες που σχετίζονται με τη νόσο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Staphylococcus aureus. Επιπρόσθετα, τα σωματικά συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη και αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Δερματίτιδα στα χέρια: Τα είδη της και πώς θα τα αναγνωρίσετε από τα σημάδια

BEST OF NETWORK

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πυροβολισμούς στο σπίτι του κατήγγειλε ο Φουρθιώτης - «Με σκοτώνουν», φώναζε

Επίθεση με καυστικό υγρό στην 25χρονη έγκυο: Συνελήφθη 25χρονος με τον οποίο είχε παλιότερα σχέση

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τα σημεία «κλειδιά» για την απόφαση - Δισταγμός για Πάσχα στο χωριό

Κούβα: Τέλος εποχής μετά από 62 χρόνια εξουσίας των Κάστρο - Παραδίδει την ηγεσία ο Ραούλ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Θα ταφεί με την ελληνική σημαία - Όλες οι λεπτομέρειες

Τραγωδία στη Γαύδο: «Τσούλισε» το αυτοκίνητο λέει η οικογένεια

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο της 37χρονης εγκύου

Στα άκρα η κόντρα Ρωσίας - ΗΠΑ: Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών

Ελληνοτουρκικά: «Το φυσάει και δεν κρυώνει» ο Τσαβούσογλου – Νέες προκλήσεις από τα Κατεχόμενα

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Καιρός: «Τρελάθηκε» και έκοψε την Ελλάδα στα δυο - Καλοκαίρι στην Κρήτη, χιόνια στη Φλώρινα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι πρώτες φωτογραφίες μετά τον θάνατο του Φίλιππου - Έβγαλε βόλτα τα σκυλιά της