ΦΑΡΜΑΚO

Ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης των Κλινικών Μελετών για τον ασθενή, το ΕΣΥ και την οικονομία

Ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης των Κλινικών Μελετών για τον ασθενή, το ΕΣΥ και την οικονομία

Με στόχο να αυξηθούν οι Κλινικές Μελέτες στην χώρα μας, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, τα οικονομικά του συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα και οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες αναγκαίες θεραπείες, ο ΣΦΕΕ πραγματοποίησε την Τετάρτη συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών στις 20 Μαίου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ιστορία των Κλινικών Μελετών, αποτελεί ουσιαστικά μία αλυσίδα στην οποία πρέπει όλοι οι φορείς – νοσοκομεία και ΔΥΠΕ, ερευνητές, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς- να συνεργαστούν με αρμονία ταχύτητα και συνέπεια, τόνισαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος της Επιτροπής Κλινικών Μελετών κ. Σπύρος Φιλιώτης.

Βεβαίως η γραφειοκρατία, όπως και η αρκετά υψηλή φορολογία, αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι, ωστόσο δυστυχώς  η είδηση που προέκυψε από την συνέντευξη τύπου, και μάλιστα από το στόμα των Συλλόγων των Ασθενών, της προέδρου της Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) κυρίας Μαριάννας Λάμπρου και της προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Ένωσης Ασθενών κυρίας Καίτης Αποστολίδου, είναι ότι πολύ συχνά έντονα αντιδρούν οι γιατροί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία Κλινική Μελέτη.

Υπάρχει ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στα νοσοκομεία και στις διοικήσεις τους, τόνισε η κυρία Αποστολίδου, προτείνοντας να δημιουργηθεί μία Ομάδα Ασθενών και καταναλωτών στον ΕΟΦ. Ανέφερε ακόμη, ότι σε 3 νοσοκομεία της Αττικής, το Γενικό Αεροπορίας, το Metropolitan και το ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι, έχει ξεκινήσει μία νέα εφαρμογή, το e smart. Πρόκειται για μία εφαρμογή σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν πρώτη φορά χημειοθεραπεία και οι οποίοι συμμετέχουν ως συνερευνητές στις Κλινικές Μελέτες με δικαίωμα ψήφου.

Από την πλευρά της η κυρία Λάμπρου, τόνισε ότι οι Κλινικές Μελέτες, αποτελούν την μοναδική ελπίδα για ασθενείς με σπάνια νοσήματα, προσθέτοντας ακόμη, ότι έχει απευθύνει πρόταση στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τις διοικήσεις του ΕΣΥ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αθ. Δημόπουλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και πως η Κλινική Ομάδα που θα τρέξει μία Κλινική Μελέτη, να δημιουργήσει τις ανάλογες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν ευλαβικά, σεβόμενοι σε κάθε στάδιο, τις απόψεις του ασθενούς. Τόνισε δε, πως η υπουργική απόφαση για τις Κλινικές μελέτες, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Όπως αναφέρθηκε ακόμη στην συνέντευξη τύπου, το ελπιδοφόρο σήμερα, είναι ότι έχουν αυξηθεί κατά 20% το 2015 σε σχέση με το 2014 οι Κλινικές Μελέτες (κατά 154 δηλαδή) με μικρότερο ποσοστό των μελετών που ζητήθηκαν να τροποποιηθούν, ή να απορριφθούν. Το 70% δε των κλινικών μελετών, αξίζει να σημειωθεί ότι αφορούν την ογκολογία και την αιματολογία.

Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση, σίγουρα υπολειπόμαστε σημαντικά των 2,5 δις ευρώ που συγκεντρώνει η οικονομία του Βελγίου από Κλινικές Μελέτες , καθώς η Ελλάδα αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Όλοι οι ομιλητές, τόνισαν με έμφαση, ότι τα επόμενα τρία χρόνια οι Κλινικές Μελέτες θα πρέπει να τριπλασιαστούν τουλάχιστον, προκειμένου να τονωθεί σημαντικά η υγεία και η οικονομία.

Ποιότητα, ταχύτητα ανταγωνιστικό κόστος είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους βασιζόμαστε, και αυτούς επιζητούμε προκειμένου να δουλέψουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, κατέληξε ο κ. Φιλιώτης.

Διαβάστε ακόμη:

Κλινικές Μελέτες: Εναρμόνιση της Ελλάδας με την ΕΕ - Ο σημαντικός ρόλος του ΕΟΦ

Κλινικές μελέτες: Ιστορία για γέλια και κλάματα με την υπογραφή του Ελληνικού Δημοσίου

Η Λιθουανία δείχνει το δρόμο της καινοτομίας στην Υγεία - Κλινικές Έρευνες, ΣΔΙΤ, στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

BEST OF NETWORK

Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει για τα έγγραφα μετά την παράταση του lockdown

Ντιέγκο Μαραντόνα: Αυτό σκότωσε τον «Θεό» - Ζήτησε να μην πάει φυλακή ο γιατρός του

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Τραμπ! Πόλεμος Τσαβούσογλου - Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα

Συγκλονίζει εθελοντής του εμβολίου των Pfizer και Biontech

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική

Πόσα χρήματα ζητά ως αποζημίωση ο Γιάννης Λαγός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μετά τη Μέρκελ και ο Τραμπ! Νέο «ράπισμα» σε Ερντογάν - Στην απομόνωση ο Σουλτάνος

Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που συνελήφθη σε σεξουαλικό κορονοπάρτι

Eπίδομα θέρμανσης 2020: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Αποκάλυψη τώρα: Αυτός είναι ο Αντώνης του «Αντώνη αγάπη μου, έλα πάρε με από 'δω»