ΦΑΡΜΑΚO

Η αυτοφροντίδα, οι καινοτομίες της και οι προκλήσεις του μέλλοντος, στο Συνέδριο της AESGP

Η ανάγκη για αυτοφροντίδα στην εποχή μας, προς όφελος τόσο του ασθενή όσο και των συστημάτων υγείας, οι καινοτομίες της αυτοθεραπείες, οι συγχωνεύσεις της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την αυτοφροντίδα AESGP, το οποίο πραγματοποιείται από 31 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο APOLLON DIVANI στο Καβούρι, με χορηγό επικοινωνίας το onMed. 

Η αυτοφροντίδα, οι καινοτομίες της και οι προκλήσεις του μέλλοντος, στο Συνέδριο της AESGP

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το ετήσιο συνέδριο της AESGP για πολλά χρόνια είναι το πιο σημαντικό συνέδριο στο χώρο της αυτό-φροντίδας κι’ αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων,ενώ συναντώνται πάνω από 400 εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και σχετικών Οργανισμών και ειδικοί στο χώρο αναλύουν τις σημαντικότερες τρέχουσες τάσεις, τονίζει στο onMed ο κ. Γιώργος Δόκιος Γενικός Διευθυντής ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) και συνεχίζει:

Το ετήσιο συνέδριο της AESGP είναι μία μοναδική ευκαιρία να βρεθούν και να συζητήσουν εκπρόσωποι από τη φαρμακοβιομηχανία, των Ρυθμιστικών Αρχών και του Πολιτικού χώρου.

 MG 9584teliko1

Σημαντικές αλλαγές λαβαίνουν χώρα στην αγορά της αυτό-φροντίδας. Πρόσφατα ένας άνευ προηγουμένου αριθμός συγχωνεύσεων εταιρειών έγινε στη φαρμακοβιομηχανία και ειδικότερα σ’ αυτήν της αυτό-φροντίδας. Στις εργασίες του συνεδρίου θ’ αναλυθούν αυτές οι εξελίξεις και θα εξετασθούν οι επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων στα ΜΗΣΥΦΑ. Εξίσου σημαντικές θα είναι οι αναφορές στην εφαρμογή των στρατηγικών ψηφιακής εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως σ’ αυτόν των brands.

Η θετική ανάπτυξη της αγοράς της αυτό-φροντίδας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το γενικό πολιτικό κλίμα. Για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος, σε πολλές χώρες εγκαινιάσθηκαν ειδικές καμπάνιες, υποστηριζόμενες είτε από τις κυβερνήσεις είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, που εστιάζονται στη βελτίωση ή τροποποίηση ή ακόμη και αλλαγής κάποιων ρυθμιστικών αναγκών. Εμπειρία από αυτές τις στρατηγικές που εφαρμόσθηκαν με επιτυχία θα παρουσιασθούν στο συνέδριο και θ’ αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα παρουσιασθούν επίσης οι επιπτώσεις από την ανάγκη εφαρμογής νέων νομικών διαδικασιών, π.χ. για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα και την φαρμακοεπαγρύπνηση. Θα γίνει εκτενής αναφορά στις διάφορες απόψεις που εκφράζονται σχετικά με τους νέους κανονισμούς για τα ιατρικά εξαρτήματα (medical devices) και τους ισχυρισμούς υγείας (botanical health claims).

Πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί στα θέματα θα φροντίσουν με τις παρουσιάσεις τους να διαφωτίσουν τους συμμετέχοντες σε όλα τα θέματα και να μη μείνουν αναπάντητα οποιαδήποτε ερωτήματα πάνω στις διαγραφόμενες παγκόσμιες τάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτό-φροντίδας.

2ae28176316c8ab90ed21261715910d3 L

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται :

Roger Scarlett-Smith, Πρόεδρος AESGP , Erica Mann, Πρόεδρος Consumer Health Bayer / Brian McNamara, Πρόεδρος Αμερικής και Ευρώπης GSK Consumer Health / Vincent Warnery, Αντιπρόεδρος Sanofi / Brian de Buitleir, CEO της PGT Healthcare / Michael Becker, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Φαρμακοβιομηχανίας της Γερμανίας / Laurent Faracci, Αντιπρόεδρος της Reckitt Beckinser / Jan Smits, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών / Katarzyna Swiderek, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φοιτητών Φαρμακευτικής / Lars Ritter, Ευρωκοινοβούλιο / June Raine, Ευρωπαικός ΕΟΦ, Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου, Γενική Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν / Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος ΠΦΣ / Νικόλαος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών Παν/μίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ / Declan Costello, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν.

Μία σύντομη εισαγωγή στις συνεδρίες του Annual Meeting, αναφέρει ο κ. Δόκιος, θα βοηθήσει στη καλλίτερη κατανόηση των σημαντικών μηνυμάτων που εκπέμπονται από αυτή τη διεθνή συνάντηση. Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν το πρόγραμμα του συνεδρίου:

1η Ημέρα : Τετάρτη 1 Ιουνίου

09:00-10:30 Η Ευρωπαϊκή Αγορά. Δυνατότητα επιτυχίας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της Αγοράς της Αυτό-φροντίδας και εξέταση τρόπων μεγιστοποίησης της συμβολής της αυτό-φροντίδας σε αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας.

11:00-12:30 Οι Μεγάλοι γίνονται Μεγαλύτεροι. Συγχωνεύσεις και εξαγορές στη Φαρμακοβιομηχανία.
Θα εξετασθούν και συζητηθούν οι συνέπειες για τη φαρμακοβιομηχανία και τους πολίτες που επιφέρουν οι διάφορες συγχωνεύσεις εταιρειών οι οποίες πρόσφατα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αριθμό.

14:00-15:30 Τρόποι ανάπτυξης της αυτοφροντίδας στη πραγματικότητα της Αγοράς

Η σημασία της αυτό-φροντίδας αναγνωρίζεται διεθνώς. Χρειάζεται όμως να γίνουν απόλυτα σαφείς οι τρόποι που θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των ΜΗΣΥΦΑ που αποτελούν σημαντικό μέσο της αυτοθεραπείας/αυτοφροντίδας. Σ’ αυτή τη συνεδρία θα εξετασθούν σημαντικές εμπειρίες από άλλες χώρες που θα προσφέρουν έδαφος για συζήτηση.

16:00-17:30 Παραδείγματα πλήρους υποστήριξης της αυτοφροντίδας από τους Κοινωνικούς Εταίρους
Μερικές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον της Οικονομίας τους. Αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις γενικά στο Σύστημα Υγείας και στους Επαγγελματίες Υγείας, ιδιαίτερα στους Φαρμακοποιούς. Θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων καθώς και το μέγεθος της υποστήριξης που χρειάζεται.

2η Ημέρα : Πέμπτη 2 Ιουνίου

09:00-10:30 Ψηφιακές στρατηγικές στην υπηρεσία των Ευρωπαίων Πολιτών
Η ανάπτυξη των Κοινωνικών Δικτύων έχει σημαντική επίπτωση στη συμπεριφορά των πολιτών. Οι ομιλητές θα περιγράψουν τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη φαρμακοβιομηχανία και ειδικότερα στη παραγωγή και προώθηση των ΜΗΣΥΦΑ. Επίσης θα εξετασθεί ποιος είναι ο καλλίτερος τρόπος προκειμένου ν’ αναπτυχθεί μία ψηφιακή στρατηγική που ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Αγοράς.

11:00-12:30 Χτίζοντας τα Brands στην αγορά της αυτοφροντίδας
Τα εμπορικά σήματα (brands) είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της φαρμακοβιομηχανίας. Οι ομιλητές θα εστιασθούν στην αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση του ρόλου των brands.

14:00-15:30 Ανάγκη καινοτομίας στην αυτοφροντίδα
Το μέλλον της αυτό-φροντίδας θα επηρεασθεί άμεσα και αποφασιστικά από το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι παρουσιάσεις σ’ αυτή τη συνεδρία θα ρίξουν φώς στα καυτά θέματα που επεξεργάζονται και στις απόψεις που αντιμάχονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της Αυτό-θεραπείας, των Ιατρικών Εξαρτημάτων (Medical Devices), των Συμπληρωμάτων Διατροφής και των ΜΗΣΥΦΑ.

16:00-17:30 Προκλήσεις του μέλλοντος
Οι επικρατούσες συνθήκες της Αγοράς στήνουν ένα περισσότερο από παλιά απαιτητικό σκηνικό για να σχεδιασθούν οι δραστηριότητες τα επόμενα χρόνια. Πόσο και με ποιο τρόπο θα είναι διαφορετικό το μέλλον; Τι χρειάζεται να γίνει για να είναι το μέλλον επιτυχημένο; Σ’ αυτή τη συνεδρία θα επιχειρηθεί ν’ απαντηθεί το ερώτημα αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Βασ. Σερέτης: Ναι στην αυτοθεραπεία, για την βιωσιμότητα του συστήματος & την τόνωση της οικονομίας

Η αυτοφροντίδα «δια χειρός φαρμακοποιού» μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και το σύστημα υγείας - Συνέντευξη Δόκιου

Απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ: 216 σκευάσματα θα διατίθενται και εκτός φαρμακείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ