ΦΑΡΜΑΚO

Ποιος είναι ο κατάλληλος «σύμμαχος» για να αντιμετωπίσεις τη διάρροια

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 16-23% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από συχνά διαρροϊκά επεισόδια. Η διάρροια είναι πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική. Τυπικά διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ποιος είναι ο κατάλληλος «σύμμαχος» για να αντιμετωπίσεις τη διάρροια

Το σύμπτωμα μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια, όπως βακτήρια, ιούς, στρες και κακή διατροφή. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι έρευνες, η αντιμετώπιση της διάρροιας είναι αναγκαία, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει συναίσθημα δυσφορίας, αδυναμίας και ανησυχίας εκτέλεσης απλών δραστηριοτήτων, ή ακόμα και αφυδάτωση. Ωστόσο, φαίνεται πως οι πάσχοντες από διάρροια συνήθως αποφεύγουν τη θεραπεία, γιατί δεν επιθυμούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και πιστεύουν πως πρέπει «να αφήσουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της».

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε 3 μύθους, οι οποίοι καταρρίπτονται πανηγυρικά από την ιατρική κοινότητα. Αναλυτικά, αυτοί οι μύθοι είναι οι εξής:

1. Με τη θεραπεία της διάρροιας ενδέχεται να παραμείνουν στον οργανισμό βλαβερά βακτήρια που θα παρατείνουν την ασθένεια.

2. Η διάρροια είναι μια φυσική διαδικασία που πρέπει «να κάνει τον κύκλο της».

3. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Δημοσιευμένα αρχεία και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι 3 αυτές ανησυχίες αποτελούν απλώς μύθους γύρω από τη φαρμακευτική θεραπεία κατά της διάρροιας διότι:

1. H θεραπεία της οξείας διάρροιας με λοπεραμίδη ελαττώνει κατά 61%τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας και της ενόχλησης που αισθάνονται.

2. Μόνο το 3% των ασθενών που έλαβαν αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη, εμφάνισαν δυσκοιλιότητα.

Το Imodium αντιμετωπίζει τη διάρροια, προσφέροντας γρήγορη ανακούφιση μέσα σε μία ώρα και μειώνοντας τη διάρκεια των επεισοδίων. Παράλληλα, χαρακτηρίζεται από ένα καλά τεκμηριωμένο προφίλ ασφαλείας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συνιστά τη δραστική ουσία του Imodium®, τη λοπεραμίδη, ως παράγοντα επιλογής για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Το Imodium διατίθεται σε 2 διαφορετικές φαρμακευτικές μορφές

- Imodium® Original – κάψουλες 2mg υδροχλωρικήλοπεραμίδη

- Imodium® Instant – επιγλώσσιαδισκία 2mg υδροχλωρικήλοπεραμίδη

imodium boxes

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι ίδια και για τις 2 φαρμακευτικές μορφές (Imodium® Original & Imodium® Instant):

Αρχικώς 4 mg (2 κάψουλες ή δισκία) και ακολούθως 2 mg (1 κάψουλα ή δισκίο) μετά από κάθε διαρροϊκή κένωση, για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. Η ημερήσια δοσολογία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 mg (4 κάψουλες ή δισκία).