ΦΑΡΜΑΚO

Τα εμβόλια στα παιδιά σπανίως προκαλούν πυρετό

Κάποια εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις πυρετού στα μικρά παιδιά, οι παιδίατροι όμως μπορεί να καταγράψουν μόλις μία τέτοια περίπτωση ανά πέντε με δέκα χρόνια.

Τα εμβόλια στα παιδιά σπανίως προκαλούν πυρετό

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι έως το 5% των μικρών παιδιών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή μια εμπύρετη κρίση. Και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη.

Ο Δρ Τζόναθαν Ντάφφι και οι συνεργάτες στο CDC μελέτησαν στοιχεία από ιατρική βάση δεδομένων για σχεδόν 10 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 333 περιπτώσεις εμπύρετων κρίσεων σε βρέφη και νήπια, έξι έως 23 μηνών.

Από την αξιολόγηση των περιστατικών προέκυψε ότι, ο κίνδυνος εμπύρετης κρίσης για το παιδί δεν ήταν μεγαλύτερος μετά από εμβόλιο για την γρίπη ή το τριπλό για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη (DTaP).

Καταγράφηκε ωστόσο ένας μικρός πλεονάζων κίνδυνος που σχετίστηκε με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Ο κίνδυνος αυξανόταν περαιτέρω όταν το εμβόλιο της γρίπης χορηγούνταν μαζί με αυτό του πνευμονιόκοκκου ή το DTaP ή και τα δύο.

Το CDC εκτιμά ότι όταν χορηγούνται και τα τρία εμβόλια μαζί η συχνότητα των εμπύρετων κρίσεων μπορεί να είναι 30 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά.

«Η μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση της συχνότητας της συγκεκριμένης ανεπιθύμητης ενέργειας των εμβολίων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν συγκεκριμένα εμβόλια χορηγούνται μαζί, αλλά γενικά είναι χαμηλός. Δηλαδή, σε μια περίοδο, πέντε με δέκα ετών, ο μέσος παιδίατρος θα δει μια περίπτωση εμπύρετης κρίσης που θα σχετίζεται με τα τρία αυτά εμβόλια» σχολιάζει ο Δρ Μαρκ Σογιερ, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας της Παιδιατρικής Επιτροπής για τα Λοιμώδη Νοσήματα.

Το CDC συστήνει το DTaP και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο να χορηγούνται την ίδια ημέρα. Το αντιγριπικό είναι εποχικό εμβόλιο, άρα χορηγείται μόνο του. Όμως δεν αποκλείεται να συμπέσει με κάποιο άλλο εμβόλιο, βάσει του Προγράμματος Εμβολιασμού που εφαρμόζει κάθε χώρα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Πού τοποθετούμε το θερμόμετρο για ακριβέστερη μέτρηση του πυρετού

Τέσσερις μύθοι για τον πυρετό που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Πυρετός: Από ποια θερμοκρασία και πάνω πρέπει να χορηγείται αντιπυρετικό