ΦΑΡΜΑΚO

Συνέδριο Economist: Να αντιστρέψουμε την αποεπένδυση και να διορθώσουμε την δαπάνη - Βασικός πυλώνας το ελληνικό φάρμακο

Η ανάγκη διόρθωσης της δαπάνης και της αύξησης της χρήσης των ελληνικών γενοσήμων στο σύστημα υγείας, ως βασικός πυλώνας της φαρμακευτικής πολιτικής, κυριάρχησε χθες κατά την διάρκεια του 20ου συνεδρίου του Economist, θέμα το οποίο έθιξαν πολλοί ομιλητές, με πρώτον τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Συνέδριο Economist: Να αντιστρέψουμε την αποεπένδυση και να διορθώσουμε την δαπάνη - Βασικός πυλώνας το ελληνικό φάρμακο

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τον στόχο της διείσδυσης των γενοσήμων κατά 60% όπως τόνισε ο καθηγητής της ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης. Δεν διαθέτουμε αξιολόγηση και γι αυτό είναι δύσκολο να μετρήσουμε τα νούμερα, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε και ο ίδιος στο θέμα της επικέντρωσης στις τιμές, λέγοντας πως πρέπει να ξεφύγουμε από το θέμα της μονομέρειας στην τιμολόγηση και να κατευθυνθούμε άμεσα στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να μας απασχολήσει ότι οι τιμές φαρμάκων έχουν φτάσει σε επίπεδα μη βιώσιμα. Θα πρέπει να μας απασχολήσει για το πώς η βιομηχανία θα αξιοποιήσει την ευκαιρία. Είναι γνωστό και έχει χαρακτηριστεί από όλους ότι η εγχώρια βιομηχανία είναι ένα διαμάντι που μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε, ότι ο τομέας των υπηρεσιών υγείας είναι ο νούμερο ένα στην ιεραρχία των τομέων που βίωσαν τις περικοπές. Βεβαίως, ήταν ο δεύτερος πιο σπάταλος στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υπήρχαν φαινόμενα τεχνητής ζήτησης, και σπατάλης. Φυσικά το μεταρρυθμιστικό κομμάτι, έπρεπε να το είχαμε υλοποιήσει μόνοι μας. Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί – που ζητούσαν τα Μνημόνια- ήταν υπερβολικοί σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ελλάδα συνέδεσε το ΑΕΠ της χώρας με τις δαπάνες υγείας κι έτσι άρχισε να σημειώνεται αποεπένδυση στην υγεία.

Στην συνέχεια, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές που υποχρηματοδοτείται το σύστημα και ενώ υγειονομικά έχουν καλυφθεί οι ανασφάλιστοι, πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους.

Ο καθηγητής Μανιαδάκης, τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα καταγράφει 5 δις. ευρώ πληρωμές σε υπηρεσίες υγείας, αλλά δεν αφορούν στην ασφάλιση. Έπρεπε να δοθούν κίνητρα να πάνε τα χρήματα αυτά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εισφορές ώστε να έχει καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες ο πολίτης, όπως επεσήμανε.

Τέλος, αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά μένουν πολλά να γίνουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης, στην ομιλία του δήλωσε πως ετοιμάζεται νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και πως στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο σύστημα.

Επεσήμανε, ότι σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής στενότητας υπάρχει αδήριτη ανάγκη παρακολούθησης δαπανών, ελέγχου της ζήτησης. Και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ ο Οργανισμός έχει πληθώρα στοιχείων και πρέπει να πάρει τις βέλτιστες αποφάσεις.

Ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός της δαπάνης ώστε να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση, τόνισε και πρόσθεσε ακόμη: «Ζητούμενο και από τη βιομηχανία είναι η διόρθωση του clawback που έχει σχέση με τα registries, τα Πρωτόκολλα κλπ. Χρειάζεται ένας επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός. Θεωρούμε ότι ο Οργανισμός επειδή έχει μεγάλο όγκο δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή διαδικασία του συστήματος υγείας, αρκεί να υπάρχει συνυπευθυνότητα από όλες τις πλευρές».

Διαβάστε ακόμη:

Ανδρέας Ξανθός στον Economist: Η λιτότητα υποχωρεί οριακά και το σύστημα υγείας σταθεροποιείται

Το μήνυμα της ΓΣ του ΣΕΒ: Φάρμακο, υγεία, βιοτεχνολογία, μεταξύ των κλάδων που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας

ΕΣΔΥ: Στρεβλώσεις και ανισότητες στο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων