ΦΑΡΜΑΚO

Στο ΣτΕ ο ΠΦΣ, με στόχο την ακύρωση της απόφασης για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε την Τρίτη ο ΠΦΣ την απόφαση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ζητώντας να ακυρωθεί. Αυτό δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος σε συνέντευξη τύπου.

Στο ΣτΕ ο ΠΦΣ, με στόχο την ακύρωση της απόφασης για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Η αίτηση ακύρωσης /αναστολής του ΠΦΣ, στρ΄φεται κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99% καθώς και την χορήγηση αδειών στους ιδιώτες, κατά παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας

Το σκεπτικό του ΠΦΣ όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής πριν από δύο μήνες που κατέθεσε ήδη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το θέμα, είναι να κλείσει ο δρόμος για την δραστηριοποίηση επιχειρηματιών και φαρμακευτικών εταιρειών στα φαρμακεία και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και μπορούν να ανοίγουν πλέον φαρμακεία ιδιώτες πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη φαρμακοποιοί).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στην αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης, ανέφερε ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών στην ανάπτυξη της οικείας αγοράς με πολύ απλά τεχνάσματα».

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες (ιδιώτες) κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή εταιρείας (ΕΠΕ) και θα υπάρχει υποχρεωτικά συνέταιρος (μέτοχος) φαρμακοποιός με μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου 20%.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην συνέντευξη τύπου, κατέθεσε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ έχει ζητήσει πολλές φορές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκείνη δεν ανταποκρίνεται.

Διαβάστε ακόμη:

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό, με σκληροπυρηνικό σκεπτικό κατά των ιδιωτών