ΦΑΡΜΑΚO

Εγκρίθηκε σπρέι αφρού για την τοπική θεραπεία της ψωρίασης

Ένα απλό στη χρήση του σπρέι αφρού που καταπολεμά τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης στο δέρμα, κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο.

Εγκρίθηκε σπρέι αφρού για την τοπική θεραπεία της ψωρίασης

Το σπρέι έλαβε έγκριση για διάθεση στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο και περιέχει σταθερό συνδυασμό βιταμίνης D με ένα κορτικοστεροειδές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Οι κλινικές δοκιμές με αυτό έδειξαν ότι έπειτα από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν πλήρη ή σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων της ψωρίασης, ενώ οι οκτώ στους δέκα ασθενείς είχαν βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι μισοί ασθενείς είπαν ότι η δερματοπάθειά τους δεν επηρεάζει πια αρνητικά καθόλου τη ζωή τους, ενώ οι επτά στους δέκα είπαν ότι κοιμούνται πιο καλά, διότι δεν ξυπνούν από τον κνησμό (φαγούρα) ούτε δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν εξαιτίας του.

Επιπλέον, επειδή ο αφρός απορροφάται γρήγορα από το δέρμα δίχως να αφήνει λιπαρό υπόλειμμα ή να κηλιδώνει τα ρούχα, οι ασθενείς δήλωσαν πως ήταν πολύ εύκολη η χρήση του.

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού.

Μπορεί να εμφανιστεί με αρκετές μορφές, αλλά η πιο συχνή (αφορά το 80% των κρουσμάτων) είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εκδηλώνεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό.

Η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών εξαιτίας των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων, αλλά και του κοινωνικού στίγματος.

Το νέο σπρέι, που χορηγείται με ιατρική συνταγή, προορίζεται για ασθενείς με κατά πλάκας ψωρίαση και καταπολεμά τη φλεγμονή στο δέρμα και την υπερπαραγωγή των κυττάρων που ευθύνονται για τις πλάκες.

Το σπρέι περιέχει σταθερό συνδυασμό των δραστικών ουσιών calcipotriene και betamethasone dipropionate, χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και η εμπορική ονομασία του είναι Enstilar.