ΦΑΡΜΑΚO

Νέο φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης λόγω Αλτσχάιμερ

Φρένο στην απώλεια μνήμης που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ υπόσχεται να βάλει ένα νέο σκεύασμα το οποίο πέρασε με επιτυχία το τελευταίο στάδιο των δοκιμών.

Νέο φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης λόγω Αλτσχάιμερ

Το νέο φάρμακο το οποίο φέρει την ονομασία LMTX ή LMTM, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνει το φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς σε μεγάλη μερίδα ασθενών που συμμετείχαν στις δοκιμές το σκεύασμα κατάφερε να σταματήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα την εξέλιξη της νόσου και τον περαιτέρω εκφυλισμό του εγκεφάλου τους.

Στοιχεία από 891 ασθενείς που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, στο Τορόντο του Καναδά, έδειξαν ότι ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν κανενός είδους έκπτωση της νοητικής λειτουργίας ή της λειτουργικότητάς τους επί 15 μήνες που έπαιρναν το φάρμακο.

Ποιοι ήταν αυτοί οι ασθενείς; Το 15% του συνόλου οι οποίοι δεν λάμβαναν κανενός άλλου είδους θεραπεία για την ασθένειά τους. Όλοι οι άλλοι (το 85% δηλαδή) που έπαιρναν και κάποιο από τα εγκεκριμένα φάρμακα, δεν είδαν κανένα όφελος.

Οι ασθενείς που έπαιρναν το LMTX ως μονοθεραπεία είχαν επίσης λιγότερη ατροφία στον εγκέφαλό τους, όπως αυτή εκτιμήθηκε με μαγνητικές τομογραφίες που όλοι οι ασθενείς έκαναν.

Η μελέτη αυτή ήταν η τελική (Φάσης ΙΙΙ) για το φάρμακο και συνολικώς θεωρήθηκε απογοητευτική. Ωστόσο τα ευρήματα για την δράση του πειραματικού φαρμάκου ως μονοθεραπείας ήταν κλινικώς σημαντικά, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σέρζ Γκοτιέ, διευθυντής της Μονάδας Έρευνας Νόσου Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά.

«Σε έναν τομέα που ταλανίζεται από συνεχείς αποτυχίες στη εξεύρεση καινοτόμων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τα νέα ευρήματα δημιουργούν αισιοδοξία» είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ουδείς γνωρίζει προς το παρόν γιατί αποδίδει το φάρμακο μόνο σε όσους ασθενείς δεν παίρνουν άλλα φάρμακα.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το LMTX αλληλεπιδρά με τα άλλα φάρμακα και εξουδετερώνεται.

Το LMTX στοχεύει μία από τις χαρακτηριστικές παθολογίες της νόσου Αλτσχάιμερ: την συσσώρευση της πρωτεΐνης tau στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων. Πιστεύεται ότι αυτή η συσσώρευση αποτελεί το τελικό στάδιο που οδηγεί στον θάνατο τα κύτταρα του εγκεφάλου.