ΦΑΡΜΑΚO

Σε κλινικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙ σκεύασμα της Actelion, για ασθενείς με αϋπνία

Η Actelion ανακοίνωσε την έναρξη ενός κλινικού προγράμματος Φάσης ΙΙ με έναν νέο διπλό ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) σε ασθενείς με αϋπνία.

Σε κλινικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙ σκεύασμα της Actelion, για ασθενείς με αϋπνία

Η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος Φάσης II βασίζεται σε άριστα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρoκλινικού και κλινικού προγράμματος Φάσης Ι, καθώς και στην πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων του διπλού ανταγωνιστή των υποδοχέων της ορεξίνης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την αρχιτεκτονική του ύπνου.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το βέλτιστο προφίλ του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας ουσίας που επιδεικνύει ταχεία έναρξη της δράσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στη φυσιολογική αρχιτεκτονική του ύπνου σε πειραματόζωα. Τα δεδομένα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Φάσης Ι έχουν επιβεβαιώσει το βέλτιστο φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ για τη χρήση αυτής της ουσίας ως φάρμακο για τον ύπνο, όπως επίσης και την εξαιρετική ασφάλεια και ανοχή.

O Jean-Paul Clozel, MD και CEO της Actelion σχολίασε: «Η αϋπνία δεν αποτελεί ένα απλό πρόβλημα που αφορά μόνο στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά μια ιατρική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική μας υγεία. Η Actelion έχει πλούσια εμπειρία με τους διπλούς ανταγωνιστές των υποδοχέων ορεξίνης, έχοντας δείξει πως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποκαταστήσει το φυσιολογικό ύπνο. Οι προσπάθειες ανακάλυψης νέων φαρμάκων της Actelion έχουν πλέον οδηγήσει σε ένα φαρμακευτικό μόριο που θα μπορούσε να δράσει σε αυτόν τον μηχανισμό. Ο νέος μας διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πως η ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες.»

4ff6516514613ba42406320cc64561aa XL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΑΣΗΣ ΙΙ

Το πρόγραμμα Φάσης II αποτελείται από δύο μελέτες, από τις οποίες η μία αφορά σε ενήλικες και η άλλη σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την επίδραση του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion στη διατήρηση και την έναρξη του ύπνου έναντι εικονικού φαρμάκου, αξιολογώντας παράλληλα την υπολειμματική του δράση και την λειτουργική ικανότητα την επόμενη ημέρα. Η μελέτη των ενηλίκων θα περιλαμβάνει επίσης ένα ενεργό σκέλος αναφοράς με ζολπιδέμη, καθώς πρόκειται για την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την αϋπνία που στοχεύει στους υποδοχείς GABA-A. Και οι δύο μελέτες θα προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ποιότητα του ύπνου.

Η πρώτη μελέτη είναι μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, με σκέλος ενεργού φαρμάκου, παράλληλων ομάδων, δόσης-απόκρισης, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA).

Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2016, στοχεύοντας στη συμμετοχή περίπου 300 ενηλίκων ασθενών που έχουν διαγνωστεί με αϋπνία. Η μελέτη θα περιλαμβάνει 6 θεραπευτικά σκέλη: θεραπεία με εικονικό φάρμακο, θεραπεία με ζολπιδέμη και θεραπεία με 5, 10, 25, και 50mg του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) της Actelion. Η διάρκεια της θεραπείας θα είναι 4 εβδομάδες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι ο χρόνος αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (Wake-time after Sleep Onset -WASO) κατά τις ημέρες 1 & 2.

Η δεύτερη μελέτη είναι μία πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη δόσης-απόκρισης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA). Η μελέτη αυτή αναμένεται επίσης να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2016 με στόχο τη συμμετοχή περίπου 50 ηλικιωμένων ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με αϋπνία. Η μελέτη έχει σχεδιαστεί με 5 επίπεδα ελέγχου και 5 σκέλη θεραπείας: θεραπεία με εικονικό φάρμακο και θεραπεία με 5, 10, 25 και 50mg του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA). Η διάρκεια της θεραπείας σε κάθε περίοδο θα είναι 2 ημέρες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι ο χρόνος αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (Wake-time after Sleep Onset -WASO) κατά τις ημέρες 1 & 2.

Δευτερεύοντες στόχοι των δύο μελετών αποτελούν η αξιολόγηση της επίδρασης του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA) έναντι του εικονικού φαρμάκου στην υποκειμενική αξιολόγηση του χρόνου έως το σταθερό ύπνο (Latency to Persistent Sleep - LPS), στην υποκειμενική αξιολόγηση του χρόνου έως την έναρξη του ύπνου (Subjective Latency to Sleep Onset - sLSO), καθώς και στην υποκειμενική εκτίμηση του χρόνου αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (sWASO). Επίσης, θα αξιολογηθούν η ασφάλεια και η ανοχή.

Ο Guy Braunstein, MD και επικεφαλής της Παγκόσμιας Κλινικής Ανάπτυξης της Actelion, σχολίασε: «Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουμε αξιολογήσει αυτό το πολλά υποσχόμενο μόριο μέσω ενός κλινικού προγράμματος Φάσης Ι, το οποίο μας προσέφερε έναν πλούτο δεδομένων. Το φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ υποδηλώνουν ότι το φαρμακευτικό μόριο της Actelion προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό επιθυμητού αποτελέσματος για τον ύπνο και μειωμένης επίδρασης στην λειτουργική απόδοση την επόμενη ημέρα. Το πρόγραμμα Φάσης ΙΙ θα πρέπει να παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος Φάσης ΙΙΙ που θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση αυτού του νέου φαρμάκου.»

Η Martine Clozel, MD και Επιστημονική Διευθύντρια, κατέληξε: «Έχοντας κατανοήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένας διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα της ορεξίνης, διαθέτουμε πλέον πολύ ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκων. Λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουμε μάθει από την έρευνά μας και από τα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα, ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε το βέλτιστο προφίλ ενός νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA). Είναι αξιοσημείωτο ότι αναζητούσαμε μια πολύ ισχυρή ένωση με γρήγορη έναρξη και διάρκεια δράσης που δεν υπερέβαινε τον φυσιολογικό βραδινό ύπνο. Έχοντας θεσπίσει ισχυρά κριτήρια επιλογής, πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργήσει και επιλέξει το βέλτιστο φαρμακευτικό μόριο προκειμένου να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του ύπνου».