ΦΑΡΜΑΚO

Δύο τρόποι να εξασφαλίσετε σωστή δοσολογία των υγρών φαρμάκων

Για ακόμη μια φορά επισημαίνουν οι ειδικοί ότι είναι λάθος να υπολογίζουμε τη δόση ενός υγρού φαρμάκου –όπως ένα σιρόπι– με το κουτάλι.

Δύο τρόποι να εξασφαλίσετε σωστή δοσολογία των υγρών φαρμάκων

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Pediatrics, τεράστιο ποσοστό των γονέων χορηγούν λάθος τα φάρμακα στα παιδιά τους. Από το δείγμα των 2.110 συμμετεχόντων, ποσοστό 85% των γονέων υπέπεσε σε τουλάχιστον ένα σφάλμα αναφορικά με τη δοσολογία του φαρμάκου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (ποσοστό 68%), οι γονείς χορήγησαν υπερβολική δόση του φαρμάκου και μάλιστα στο 21% των περιπτώσεων αυτών η δόση που χορηγήθηκε ήταν υπερδιπλάσια της συνιστώμενης.

bigstock Mother Pouring Medication In A 62470064

Σύμφωνα με ειδικούς της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, τα λάθη στη δοσολογία προκύπτουν κυρίως για δύο λόγους: Είτε οι γονείς υπολογίζουν τη δόση με λάθος «εργαλείο» (όπως το κουτάλι), είτε δεν έχουν κατανοήσει το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το φάρμακο.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί σωστή δόση κατά τη χορήγηση του φαρμάκου:

1. Πρέπει το φάρμακο να χορηγείται με σύριγγα: Διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της μελέτης πως όταν οι γονείς χρησιμοποιούν δοσομετρικό κύπελλο είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να κάνουν λάθος απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούν σύριγγα. Να σημειωθεί ότι τα λάθη ήταν συχνότερα όταν η συνιστώμενη δόση του φαρμάκου ήταν μικρή.

2. Πρέπει να γίνουν πλήρως κατανοητές οι οδηγίες πριν τη χορήγηση του φαρμάκου: Όσο προφανές κι αν ακούγεται, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ποια είναι η συνιστώμενη δόση του φαρμάκου πριν το χορηγήσουν στο παιδί τους. Εάν δεν είναι βέβαιοι ποια είναι η σωστή δόση, οφείλουν να ρωτήσουν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Διαβάστε επίσης:

SOS παιδιάτρων: Μην δίνετε στα παιδιά τα φάρμακα με κουταλάκι