ΦΑΡΜΑΚO

Κόντρα Λουράντου-GIVMED για τη δωρεά φαρμάκων

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε η δράση της GIVMED, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ανέπτυξε μια ομάδα αποφοίτων του ΕΜΠ βοηθώντας μας να δωρίζουμε τα φάρμακα του σπιτιού που περισσεύουν.

Κόντρα Λουράντου-GIVMED για τη δωρεά φαρμάκων

Με επιστολή που απέστειλε χθες, ο ΠΦΣ κάλεσε τον ΕΟΦ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας της δραστηριότητας της οργάνωσης, τονίζοντας ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από ασχέτους προς τη φαρμακευτική επιστήμη».

Ειδικότερα, ο ΠΦΣ διερωτάται κατά πόσον η GIVMED έχει λάβει άδεια για τη συλλογή, αποθήκευση και διανομή των φαρμάκων, με ποια φορολογικά παραστατικά λαμβάνει χώρα η δραστηριότητά της και αν έχει λάβει άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους», ενώ «πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων».

Η GIVMED είναι μια εφαρμογή για το κινητό ή το τάμπλετ μέσω της οποίας καταχωρίζουμε τα φάρμακά μας και επιλέγουμε τον φορέα που επιθυμούμε να τα δωρίσουμε. Όπως τονίζουν από την εταιρεία, τα φάρμακα προωθούνται αποκλειστικά σε φορείς που διαθέτουν φαρμακοποιούς οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση του φαρμάκου. Πρόκειται για φορείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και αναφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ανάγκες τους.

Οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης τονίζουν πως μέσω της εφαρμογής δεν δύναται να δωρηθούν ναρκωτικά ή φάρμακα τα οποία απαιτούν ειδικές συνθήκες μεταφοράς ή φύλαξης (ψυγείο):

«Η Givmed δεν πραγματοποιεί δωρεά φαρμάκων, δεν συλλέγει φάρμακα, δεν προβαίνει σε έλεγχο της ποιότητας τους, δεν εκτελεί συνταγές και δεν χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς.

Έχει ως αποκλειστικό σκοπό τον οργανωμένο συντονισμό των επιθυμούμενων δωρεών ιδιωτών σε φορείς στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, ενημερώνοντας κάθε χρήστη ο οποίος ενδιαφέρεται να προβεί ο ίδιος σε δωρεά των περισσευούμενων φαρμάκων του για τον πλησιέστερο φορέα είτε εναλλακτικά αναλαμβάνοντας μέσω εθελοντών την μεταφορά τους σε αυτά.

Τα φάρμακα δε που παραδίδονται στα κοινωνικά φαρμακεία ή στους άλλους φορείς στήριξης, ελέγχονται από τον υπεύθυνο σε αυτά φαρμακοποιό, ο οποίος στην συνέχεια μπορεί να ενημερώσει τους ασθενείς για κάθε πιθανή αντένδειξη, να ενημερωθεί για το ιστορικό τους».

Αναφορικά με τις αιχμές για θέματα προσωπικού χαρακτήρα, η Givmed σημειώνει ότι έχει υποβάλει γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πως τελεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.