ΦΑΡΜΑΚO

Μήνυση από τους φαρμακοποιούς Λέσβου κατά πολυεθνικής, για ελλείψεις εμβολίων & φαρμάκων

Μηνυτήρια αναφορά καταθέτει τις επόμενες μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου σε βάρος της φαρμακευτικής GlaxoSmithKline, ενώ θα προβεί και σε σχετική καταγγελία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως καταγγέλει ο Σύλλογος, η εταιρεία αφήνει ακάλυπτο το νησί και δεν μπορεί να το τροφοδοτήσει με εμβόλια και φάρμακα, ένα νησί με ιδιαιτερότητα, καθώς, εκτός από τους 100.000 κατοίκους, διαμένουν πλέον και πάνω από 5.000 πρόσφυγες.

Μήνυση από τους φαρμακοποιούς Λέσβου κατά πολυεθνικής, για ελλείψεις εμβολίων & φαρμάκων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς σε συνέντευξη τύπου, επέρριψε ευθείες βολές κατά της πολυεθνικής, μιλώντας έξω από τα δόντια για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα της επάρκειας φαρμάκων. «Η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία, φέρεται να αγνοεί τις ανάγκες σε φάρμακα στη Λέσβο κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται τεράστια έλλειψη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία», τόνισε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «ο ρόλος της φαρμακευτικής εταιρείας δεν είναι μόνο να τα οικονομικά, αλλά να συμβάλλει για τη θεραπεία με τα φάρμακά της. Μιλώ για την εταιρεία “Glaxo Smith Kline”, η οποία διαθέτει σε όλη την Ελλάδα φάρμακα, εμβόλια, αντιβιοτικά και φάρμακα ειδικά για το αναπνευστικό. Όταν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου θέλει engerix παιδιατρικό εμβόλιο 25 κομμάτια την εβδομάδα, που σημαίνει περίπου 50 για τις ανάγκες του νησιού, η εταιρεία έστειλε τρία! Για το εμβόλιο hacrix οι ανάγκες είναι 30 και στέλνει ένα! Για άλλο εμβόλιο οι ανάγκες είναι 50 και στέλνει 12 και για αναπνευστικά σπρέι οι ανάγκες μας ήταν 120 και έστειλε ένα!

Για ένα παιδιατρικό φάρμακο, ζητήσαμε 180 κομμάτια και έστειλε 27», τόνισε o κ. Βαλτάς και συνέχισε: «Είναι δυνατόν μια μητέρα να γυρνά με μια συνταγή γιατρού όλα τα φαρμακεία και να μη βρίσκει το απαραίτητο φάρμακο για το άρρωστο παιδί της αφού η εταιρεία έστειλε στο συνεταιρισμό μόλις ένα σκεύασμα;».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου «όταν η εταιρεία δεν μπορεί να καλύψει ένα νησί 100.000 κατοίκων και ταυτόχρονα με 5.500 πρόσφυγες, όπου πρέπει όλες οι ομάδες να εμβολιαστούν, είμαι κάθε φορά υποχρεωμένος να απειλώ; Θεωρώ ότι την εταιρεία, η οποία κινείται με εντολές της μητρικής εταιρείας, δεν την ενδιαφέρουν οι ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά το ότι πολλά από τα φάρμακά της εξάγονται. Επομένως, χάνει λεφτά όταν ένα φάρμακο που εξάγεται στο εξωτερικό πουλιέται φτηνά στην Ελλάδα, αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει», υπογράμμισε.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου ζητά από την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Κατερίνα Αντωνίου να απαγορεύσει τις εξαγωγές για όλα τα προαναφερθέντα φάρμακα και να υποχρεώσει την εταιρεία -από τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες- να ενημερώσει τους γιατρούς τα φάρμακα αυτά να μην τα συνταγογραφούν, διότι δεν υπάρχουν.

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί πρόβλημα στο γονιό και το φαρμακοποιό όταν δεν έχει το προϊόν μόνο και μόνο επειδή θέλει να κρατήσει το προϊόν στην αγορά για οικονομικούς λόγους. Αυτό είναι ανήθικο. Εδώ δεν κάνουμε εμπόριο. Εδώ δημιουργούνται προβλήματα υγείας σε παιδιά, ηλικιωμένους σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού» επισημαίνει με έμφαση ο κ. Βαλτάς.

Να θυμίσουμε, ότι ο ΕΟΦ ήδη από τις 4 Νοεμβρίου, έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών πέντε εμβολίων (που αφορούν σε ηπατίτιδες, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και πολιομυελίτιδα) καθώς σημειώνεται πρόβλημα επάρκειας στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές σε πέντε εμβόλια