ΦΑΡΜΑΚO

Ο φαρμακοποιός μπορεί αποδεδειγμένα να εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας

Σχεδόν 200.000 θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη από την μη σωστή συμμόρφωση της φαρμακευτικής θεραπείας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της WHΟ (ΠΟΥ) η μη συμμόρφωση προκαλεί επίσης 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε έμμεσα ή άμεσα κόστη.

Ο φαρμακοποιός μπορεί αποδεδειγμένα να εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας

Τα παραπάνω ανέφερε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος σε συνέντευξη τύπου για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Φαρμακοποιού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για τα συστήματα υγείας.

Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της WHO η μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική θεραπεία:

- Προκαλεί 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε έμμεσα ή άμεσα κόστη
- 194.500 θάνατοι προκαλούνται από μη σωστή συμμόρφωση
- 69% των νοσηλειών λογω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση
- 50% των νέων ασθενών στην λήψη στατίνης θα διακόψουν την θεραπεία τους μετά από 6 μήνες

Ο κατάλογος των Φαρμακευτικών υπηρεσιών σύμφωνα με στοιχείς της PGEU περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νυκτερινές υπηρεσίες σε 24 χώρες, μέτρηση πίεσης σε 20 χώρες, μέτρηση σακχάρου σε 18 χώρες, διαχείριση διαβητικού ασθενούς σε 15 χώρες, εμβολιασμούς σε 9 χώρες κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, από το 2017 τα φαρμακεία συνεπή προς τον κοινωνικό τους ρόλο θα πραγματοποιούν διαχείριση Φαρμακοθεραπείας και θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή

Οι κίνδυνοι του ίντερνετ

Αναφερόμενος επίσης στην μανία του διαδικτύου, ο κ. Λουράντος επεσήμανε, ότι η ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ δημιουργεί νέους κινδύνους. «Ειδικότερα, σύμφωνα με ευρήματα του National Association of Boards of Pharmacy περισσότερα από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν παράνομοι. Επίσης σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των περιπτώσεων τα φάρμακα που διακινούνται μέσω ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και βρέθηκαν να είναι πλαστά.

Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.

Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο τιτάνιο έργο της ανόρθωσης του συστήματος υγείας. Αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του και να απαρνηθεί τις τεχνοκρατικές επιλογές, που αποδείχτηκαν άστοχες, αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές.

Οι φαρμακοποιοί που φθάνουν τους 400.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο. Οι ασθενείς και οι πολίτες είναι συνοδοιπόροι τους σε αυτό τον δύσβατο δρόμο. Μπορεί ο δρόμος του φαρμακοποιού να φαντάζει μοναχικός και δύσκολος, όμως έχουμε τα θάρρος και την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε δίνοντας πολλές μάχες όπου και όποτε χρειαστεί».

Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας, επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος που βάζει πάνω απ όλα το κοινωνικό συμφέρον, κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Διαβάστε ακόμη:

Λουράντος: Θα κλείσουν φαρμακεία από τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων