ΦΑΡΜΑΚO

ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν πολλοί φαρμακοποιοί πριν από τρεις ημέρες, κατά την διάρκεια εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων. Διαπίστωσαν πως η ΗΔΙΚΑ, προχώρησε σε μία σειρά μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης (τους λεγόμενους κόφτες επί το Μνημονιακότερον) με στόχο προφανώς να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών.

ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι λεγόμενοι κόφτες που θέσπισε η ΗΔΙΚΑ, ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση συνταγής στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνο ένας μικρός μόνο αριθμός συνταγών.

Τα νέα μέτρα, (ή οι νέοι κόφτες) τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν περιορισμό εκτέλεσης μιας κατηγορίας φαρμάκων για παράδειγμα άνοιας - καθώς και περιορισμό στις ποσότητες ενέσεων για τα γόνατα, σύμφωνα πάντα με τη Θετική Λίστα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «από 13-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα με δραστική ουσία HYALURONATE SODIUM. Για τα εν λόγω σκευάσματα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός της Θετικής Λίστας».

Επιπλέον, «από 19-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα κατά της άνοιας (N06D)».

Να θυμίσουμε πως οι συνταγές όλων των ασφαλισμένων στην ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και πολλοί οικονομολόγοι υγείας υποστηρίζουν πως με κάθε τρόπο πρέπει να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών που δεν ελέγχεται, την ώρα που υπάρχει συνεχής στοχοποίηση στις τιμές. Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που θεωρούν πως καίτοι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ελέγξουμε τις συνταγές. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να σκεφθούμε, πως κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο, αλλά σχεδόν όλα, επομένως, τα 6 εκατ. συνταγές, δεν είναι τόσα πολλά με βάση τα πληθυσμικά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα τιμολόγησης, ρημάζουν την Ελλάδα, τις επενδύσεις, την βιομηχανία & τον ασθενή