ΦΑΡΜΑΚO

ΧΑΠ: Συνδυασμός θεραπειών ευεργετικός για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για όσους πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΧΑΠ: Συνδυασμός θεραπειών ευεργετικός για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Ειδικότερα, όπως ανακοινώνει η φαρμακευτική Novartis, οι νέες αναλύσεις από τη μελέτη FLAME επιβεβαίωσαν ότι ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου αποτελεί αποτελεσματικότερη επιλογή σχετικά με τον κίνδυνο παροξύνσεων στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε σχέση με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, σε διάφορες υποομάδες ασθενών.

Στις νέες αναλύσεις, ο άπαξ ημερησίως χορηγούμενος συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50mcg έδειξε σταθερή μείωση στο ποσοστό όλων των παροξύνσεων (ήπιων, μέτριων και σοβαρών)1, ανεξαρτήτως ηλικίας, καπνιστικής συνήθειας, ιστορικού παροξύνσεων, βαρύτητας της νόσου, επιπέδων ηωσινοφίλων (είδους λευκών αιμοσφαιρίων) και προηγούμενης χρήσης εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS)4,5, έναντι του δις ημερησίως χορηγούμενου συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500 mcg. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με βαρύτερη ΧΑΠ**, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου μείωσε σημαντικά το ποσοστό των παροξύνσεων και βελτίωσε την κατάσταση της υγείας τους έναντι του ευρεία χορηγούμενου συνδυασμού ICS/LABA***. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που έλαβαν το συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου παρουσίασαν μείωση στη χρήση κατ’ επίκλησης φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, τα αποτελέσματα της δικής μας μεγάλης μελέτης FLAME έδειξαν ότι ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου είναι ανώτερος του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης όσον αφορά στη μείωση των παροξύνσεων και τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head Drug Development και Chief Medical Officer της εταιρείας Novartis. «Αυτές οι νέες αναλύσεις των δεδομένων δείχνουν τη συνέπεια αυτών των ευρημάτων σε διαφορετικές υποομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της post-hoc ανάλυσης σε ασθενείς που έχουν λάβει προηγουμένως τριπλή θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Αυτό, σε συνδυασμό με το προφίλ ασφάλειας, υποστηρίζει τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου ως κατάλληλη θεραπευτική επιλογή, χωρίς στεροειδή, για τους ασθενείς με ΧΑΠ που διατρέχουν κίνδυνο παρόξυνσης.»

Οι νέες αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο ERS 2016 έδειξαν επίσης ότι, συγκριτικά με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου σχετίστηκε με λιγότερες συστηματικές επιδράσεις, και κυρίως διαταραχής στην λειτουργία των επινεφριδίων8, που ρυθμίζουν τη φυσική παραγωγή ορμονών. Η θεραπεία με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο συσχετίστηκε με σημαντικά λιγότερα περιστατικά πνευμονίας σε σχέση με τον συνδυασμό ICS/LABA11.

Επιπλέον των στοιχείων για την ανάγκη μείωσης των κινδύνων χρόνιας θεραπείας με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, στο ERS 2016 παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα μίας μεγάλης αναδρομικής μελέτης παρατήρησης στην οποία συμμετείχαν >87.000 συμμετέχοντες (με και χωρίς ΧΑΠ) από τη Σουηδία.

Η μελέτη ARCTIC έδειξε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ΧΑΠ, αλλά ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμα υψηλότερος για τους ασθενείς που λάμβαναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή δόση). Ακόμα και οι συμμετέχοντες ασθενείς χωρίς ΧΑΠ που έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, επιβεβαιώνοντας την αλληλοσυσχέτιση.

Η Novartis παρουσίασε στο ERS 2016 περισσότερες από 35 περιλήψεις αποτελεσμάτων έρευνας που διεξάγει στο ευρύ χαρτοφυλάκιο αναπνευστικών προϊόντων της. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί στη συνεχή κλινική έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή ώστε να ικανοποιήσει τις πολλαπλές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ατόμων που ζουν με νοσήματα του αναπνευστικού.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine τον Μάιο του 2016 επιβεβαίωσαν ότι ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50mcg πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης FLAME, και επέδειξε επιπλέον ανωτερότητα έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500mcg στη μείωση της συχνότητας όλων των παροξύνσεων της ΧΑΠ (ήπιων/μέτριων/σοβαρών) σε διάστημα ενός έτους θεραπείας σε ασθενείς με ΧΑΠ και ιστορικό τουλάχιστον μίας παρόξυνσης κατά το προηγούμενο έτος.