ΦΑΡΜΑΚO

Άργοπεθαίνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης - Έκλεισαν 42, μείωση εσόδων 50% έως 80%

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο φαρμακευτικός κόσμος της συμπρωτεύουσας, καθώς 42 φαρμακεία έβαλαν «λουκέτο» για οικονομικούς λόγους το 2016 στη Θεσσαλονίκη, και άλλα τόσα στηρίζονται με διάφορες ρυθμίσεις, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Άργοπεθαίνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης - Έκλεισαν 42, μείωση εσόδων 50% έως 80%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία οφείλονται στη μείωση των εσόδων από 50% έως 80%, στο γεγονός ότι αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν προκαταβολικά τα χρήματα προκειμένου να τα τροφοδοτήσουν με φάρμακα, καθώς και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ειδικότερα, ξεπερνούν τα 2,34 εκατ. ευρώ, με τις εκκρεμότητες να φτάνουν πίσω στο 2011. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οφειλές για συνταγές που έχουν εκτελεστεί από το 2012 έως και το 2014.

Μέσα στο 2016 έκλεισαν για οικονομικούς λόγους 42 από τα 1.313 φαρμακεία της πόλης, ενώ άλλα τόσα είναι στο «κόκκινο», προσπαθώντας να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις προς τους προμηθευτές τους, τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

«Η περσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικούς δείκτες. Τα ακαθάριστα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 50% και στη χειρότερη κατά 80%. Μέσα στο 2016 είχαμε λουκέτα για οικονομικούς λόγους σε 42 φαρμακεία της πόλης. Άλλα τόσα στηρίζονται οικονομικά με διάφορες ρυθμίσεις, που γίνονται από το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι και θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά συχνά αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να αναζητούν φάρμακα απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι μέσω ΣΥΦΑ, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται τους ασθενείς. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το κόστος του φαρμάκου».

«Είναι μύθος ότι τα φαρμακεία κερδίζουν από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων εκτός των φαρμάκων» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέροντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τα 20 εκατ. ευρώ, που ήταν μηνιαίως ο τζίρος των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στα 10 εκατομμύρια, που σημαίνει μείωση 50%. «Κι αν υπολογίσει κάποιος ότι στα υπόλοιπα παραφαρμακευτικά-καλλυντικά η μείωση είναι πάνω από 50%, βγαίνει ένας μεσοσταθμικός μέσος όρος πτώσης του τζίρου 60%-65%» προσθέτει.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, έγιναν και απολύσεις προσωπικού σε πολλά φαρμακεία, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μισθών, ενώ μειώθηκαν και οι ώρες απασχόλησης, με το ελαστικό ωράριο να κυριαρχεί.

Το νέο ασφαλιστικό δε, καθιστά και το 2017 μία ακόμη δύσκολη χρονιά: «Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φουσκωμένες εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2017 κατέβαλαν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, ενώ εντός του Μαρτίου 2017 πρέπει να καταβάλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017» εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ