ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά βιώσιμο σύστημα υγείας & πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το σύστημα υγείας και να ίγνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε ένα Hub Κλινικών Μελετών, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να διαδραματίσουν (διότι και θέλουν και μπορούν) ένα ρόλο εξωστρέφειας και καινοτομίας, να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και νέους και παράλληλα το κράτος να παραδεχθεί ότι οι επιχειρήσεις στηρίζουν τους ανασφάλιστους, τόνισαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας μιλώντας χθες, στο συνέδριο του Health Daily «The future of Health Care in Greece».

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά βιώσιμο σύστημα υγείας & πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκαν με παρρησία σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, γνωρίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για το φάρμακο, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα για την Αξιολόγηση, όπως τόνισε χθες στο onMed ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων, θα πρέπει να μάθουμε μετά από τόσα χρόνια κρίσης να δρούμε πολύ γρήγορα και να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Αυτή η χρονιά είναι η πλέον δύσκολη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τον κλάδο μας, ο οποίος έχει προσφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και παρότι αυτή η προσφορά έχει αναγνωριστεί, εντούτοις ο κλάδος έχει τεράστια ζητήματα ως προς το ποσοστό της επιστροφής των δαπανών ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Σε μια εποχή κρίσης και δυσπραγίας είναι εντελώς παράλογο να μην υπάρχει έλεγχος της προκλητής ζήτησης και της συνταγογράφησης. Και συνεχίζουμε να ζητάμε στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση της συνταγογράφησης, η οποία αγγίζει τα 75 εκατ. συνταγές το χρόνο σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε.

Δεν μπορεί να γίνει φαρμακευτική πολιτική αν δεν υπάρχει πρόσβαση του έλληνα ασθενή στις θεραπείες. Θα πρέπει φυσικά να συγκρατηθεί το κόστος, αλλά θα πρέπει να δούμε πως εισάγονται και οι ανασφάλιστοι στο σύστημα, το οποίο μας καλεί να τους καλύπτουμε μονομερώς μέσω του clawback, υπογράμμισε ο ομιλητής και συνέχισε:

Όλοι ξέρουμε ότι οι δαπάνες υγείας από μια κορύφωση έχουν κατακρημνιστεί και πρέπει να δούμε τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών - οι οποίες αποτελούν στρεβλό σύστημα – καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι όγκοι και μάλιστα τιμωρούνται και τα παλιά φάρμακα.

Τα φάρμακα χαμηλής τιμής δεν είναι ακριβά. Η τιμολόγηση είναι ατελέσφορο εργαλείο από μόνο του αν δεν συνδυαστεί με τεχνικές ελέγχου της συνταγογράφησης.

Σε ότι αφορά τα γενόσημα σε 409 δραστικές ουσίες το 25% έχει τιμή χαμηλότερη από το μέσο όρο των τιμών στις χώρες της ΕΕ, ενώ κάποια πωλούνται κάτω από 6 ευρώ δηλαδή μετά από rebate & clawback κάτω από 3 ευρώ.

Παρότι μειώθηκαν οι τιμές έχουμε εξοντωτικά rebate & clawback. Πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα για συγκράτηση του κόστους. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχώρισε τη ρεαλιστική τιμολόγηση με στόχο την συγκράτηση των παλαιών οικονομικών φαρμάκων στο σύστημα και έμφαση στον έλεγχο του όγκου.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μίλησε για εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και αναχαίτιση της αναίτιας υποκατάστασης των παλαιών οικονομικών από νεότερα ακριβά φάρμακα. Για εξορθολογισμό της αποζημίωσης ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών και αξιολόγηση με στόχο την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας. Τέλος, επανέλαβε, ότι είναι απαραίτητο ένα βιώσιμο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών και μια ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων φαρμάκων με εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο. «Οι μειώσεις τιμών των γενοσήμων έχουν φτάσει το 67% ενώ έχουν πολύ μικρό όγκο. Το αφήγημα ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα είναι ακριβά αποτελεί παραπληροφόρηση» δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Ανάπτυξη και χρηματοοικονομικά εργαλεία

Αναφερόμενος στο κομμάτι της ανάπτυξης, ο κ. Τρύφων, υποστήριξε, ότι η αναπτυξιακή πολιτική θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση των παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών σε χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει στο ΑΕΠ 2,8 δις και πέρα από την παραγωγή έχει και τα δικά της προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D).

Τα επόμενα βήματα που προτείνει η ΠΕΦ είναι τα εξής:

- Συγκράτηση του κόστους διαρθρωτικών μέτρων
- Έμφαση στον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης
- Αναχαίτιση της αναίτιας υποκατάστασης των παλαιών οικονομικών από νεότερα ακριβότερα φάρμακα
-Εξορθολογισμός αποζημίωσης ιδιαίτερα των νέων ακριβών θαραπειών
- Βιώσιμο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών
- Ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων φαρμάκων

Η τοποθέτηση του ΣΦΕΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε, ότι εισάγουμε από 67 χώρες, ωστόσο εξάγουμε σε 141, άρα τα εργοστάσια είναι εδώ, επομένως κύριοι υπουργοί αξιοποιήστε μας.

Ο Κλάδος του φαρμάκου σε αυτήν την οκταετή «περιπέτεια» της κρίσης έχει στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες (1 στα 4 φάρμακα τα δίνει δωρεάν ο Κλάδος μας μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, στα νοσοκομεία μάλιστα δίνουμε δωρεάν 1 στα 3! – η συμβολή του Κλάδου αυξήθηκε κατά 52% το 2016 έναντι του 2015), υπογράμμισε και συνέχισε:

Παράλληλα, ακόμη και σήμερα, στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της πατρίδας μας και πρότυπο δημιουργικής συνεργασίας εγχώριων και διεθνών εταιριών, στηρίζοντας άμεσα 26.000 και έμμεσα 87.000 θέσεις εργασίας, ενώ συμβάλει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πως ο Κλάδος μας έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στο νέο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που χρειαζόμαστε. Η καινοτομία που παράγει ο Κλάδος μας είναι το φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή και η θεραπεία για την οικονομία μας.

Το ζητούμενο τώρα είναι η άμεση εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την Υγεία, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων προς όφελος των ασθενών και του ασφαλιστικού συστήματος με παράλληλη μέριμνα για την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Περιμένουμε τώρα από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι πάλι σε οριζόντια μέτρα, σε ένα πεδίο που όλοι οφείλουμε να είμαστε από την ίδια πλευρά, δηλαδή της διασφάλισης των συμφερόντων των Ελλήνων ασθενών.

Η εκρηκτική ομιλία του Μάκη Παπαταξιάρχη

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Janssen ΕΛΛΑΔΟΣ, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, και προέδρου του AMCHAM Pharma Committee κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, ο οποίος σε μία εκρηκτική αποστροφή, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία και όχι το κράτος, έχει στηρίξει στα χρόνια της κρίσης τους ανασφάλιστους - δαπάνη, την οποία δεν την είχαμε προϋπολογίσει. Γιατί τότε δεν λαμβάνουμε τα credits;

Χαρακτήρισε ως μοναδικά φαινόμενα παγκοσμίως, τα μέτρα Clawback, rebate, hospital claback, και τώρα πιθανώς entry fee για τα νέα φάρμακα.

«Πρέπει να βασιζόμαστε στα γεγονότα, να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να λάβουμε αποφάσεις και να περάσουμε στις αναγκαίες δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο κ. Παπαταξιάρχης, σημειώνοντας, πως το ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα του συστήματος.

Σε ένα αίτημα μεταρρυθμίσεων όπως αυτό γίνεται δεκτό από την κοινωνία θα πρέπει να δούμε το υπόστρωμα που υπάρχει, υπογράμμισε και συνέχισε: Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που να οδηγούν από την πρόσβαση στην οικονομική προσιτότητα. Το ποσοστό επί του ΑΕΠ που ξοδεύουμε για την υγεία έχει πέσει κάτω από τα διεθνή επίπεδα, δαπανώντας σήμερα περί τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Στην ποσόστωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτυπώνεται ότι 2,5 δις πληρώνει το κράτος, 1 δις οι ασθενείς και 1 δις η φαρμακοβιομηχανία. Αυτό που ορίζουμε ως δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικές και όχι δημόσιες δαπάνες. Ο Έλληνας πολίτης σε εποχή κρίσης ενδέχεται να δανειστεί για να επισκεφθεί έναν γιατρό.

« Όσοι επιδιώκουν να βρουν λύση στα προβλήματα μόνο μέσω του δρόμου της τιμολόγησης, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο πρόβλημα. Το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και εξ αυτής της θέσης του πρέπει να κρίνεται» δήλωσε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Δεν είμαστε σε σύγκρουση με την Πολιτεία, κατέληξε ο κ. Παπαταξιάρχης ωστόσο η Πολιτεία πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει και στο μεταξύ την καλούμε να μας ακούσει και να ξέρει ότι μπορούμε να συνδράμουμε.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στο φάρμακο