ΦΑΡΜΑΚO

Αποστολίδης: Κινούμαστε προς επιβράδυνση της καινοτομίας και προς αποεπένδυση

Την ανησυχία του για τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας που καθυστερούν τους ασθενείς από νέες καινοτόμες θεραπείες και την έλλειψη ισορροπίας που η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο συνέδριο του Health Innovation Conference στο ξενοδοχείο Caravel.

Αποστολίδης: Κινούμαστε προς επιβράδυνση της καινοτομίας και προς αποεπένδυση

«Η καινοτομία που παράγει ο κλάδος μας είναι το φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή και η θεραπεία για την οικονομία μας» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, τονίζοντας «τη συμβολή της επένδυσης και στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη δημιουργίας ενός γόνιμου επενδυτικά περιβάλλοντος –με ευελιξία, συνέπεια και κίνητρα– που θα ενεργοποιήσει την παραγωγική δυναμική του κλάδου, αποτελώντας βασική συνιστώσα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα».

«Αντιθέτως, όμως, στην πράξη κινούμαστε προς την επιβράδυνση της καινοτομίας και την αποεπένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Η απόσταση ρητορείας και πράξεων, διακηρυγμένων προθέσεων και έργων από την πλευρά της Πολιτείας διευρύνεται, καθώς προωθούνται για άλλη μια φορά οριζόντια μέτρα αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για το φάρμακο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε:

«Είναι μέτρα ενάντια στην καινοτομία, τα οποία στην πραγματικότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες και τη μετατροπή τους σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών».

Συγκεκριμένα:

- Τροποποίηση των προϋποθέσεων αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, που απαιτούν να έχει ολοκληρωθεί μια χρονοβόρος διαδικασία αξιολόγησης (εξωτερικό φίλτρο: 9 χώρες κυκλοφορίας, 6 αποζημίωση και 3 ΗΤΑ, αλλά και εσωτερικό φίλτρο: ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, προστιθέμενη αξία, αξιοπιστία κλινικών στοιχείων, σχέση κόστους-οφέλους).

- Ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης), καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας.

- Ένα ενοποιημένο rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate) σε ποσοστό άνω του 50%.

- Θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και χωρίς να έχουν προσδιορισθεί συγκεκριμένα κριτήρια.

- Τα νέα αυτά μέτρα μάλιστα θα έχουν αναδρομική ισχύ!

«Με τα νέα αυτά μέτρα πώς θα μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να επωφεληθούν από αυτήν την καινοτομία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις της φαρμακοβιομηχανίας που στηρίζονται στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών:

- δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ),

- χρειάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να μπει ένα θεσμικό πλαίσιο και σαφής χρονικός προσδιορισμός,

- να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών,

- να δοθούν σωστά κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων,

- αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ: δημιουργία/πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους (~€100 εκατ.) και για την πρόληψη/εμβόλια (~€100 εκατ.) και αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα €2,3 δισ.,

- αναφορικά με τα νοσοκομεία: εξαίρεση ορφανών φαρμάκων, αυξητικών ορμονών, παράγωγων αίματος και αντιρετροϊκών φαρμάκων (~€170 εκατ.).