ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα οδυνηρή απειλή για τις θέσεις εργασίας, τους ασθενείς και την βιομηχανία

Η αυριανή παγκόσμια Ημέρα Κλινικών μελετών (20/5/2017), συμπίπτει με μία οδυνηρή εξέλιξη για τα ελληνικά πράγματα και ειδικότερα για την υγεία, την οικονομία, και τους ασθενείς.

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα οδυνηρή απειλή για τις θέσεις εργασίας, τους ασθενείς και την βιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Συμπίπτει ειδικότερα, με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ και περιλαμβάνονται στο περιβόητο Πολυνομοσχέδιο, μέτρα σκληρά και επώδυνα, που συνιστούν κλίμα αποεπένδυσης στην Ελλάδα, καθώς και απειλή για τις θέσεις εργασίας και το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ στην συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε στην σκιά των ψηφισθέντων μέτρων του Πολυνομοσχεδίου, επανέλαβε για ακόμη μία φορά, πως «το φάρμακο δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να χτυπά τη φαρμακοβιομηχανία, έναν εύρωστο κλάδο που προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία και την υγεία».

Αποκωδικοποιημένα, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου - στην οποία παρόντες ήταν και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών που μίλησαν για την ελπίδα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από την συμμετοχή τους σε Κλινικές Μελέτες:

- Οι κλινικές μελέτες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και στην υγεία, ωστόσο μετά τα χθεσινά μέτρα, μειώνονται οι προσδοκίες που είχαμε προκειμένου να υλοποιηθούν. Οι κλινικές μελέτες, είναι από τα πρώτα πράγματα που αναμένεται να κόψουν οι βιομηχανίες, μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

- 10 νοσοκομεία της χώρας (κυρίως πανεπιστημιακά) εμφανίζονται ως πιο φιλικά για να υλοποιήσουν κλινικές μελέτες.

- Τα νέα μέτρα για το φάρμακο που ψηφίσθηκαν χθες το βράδυ, αποτελούν απειλή για το δημόσιο σύστημα υγείας, για τις θέσεις εργασίας και για τις ίδιες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Και εάν καταρρεύσει η φαρμακοβιομηχανία, τότε θα καταρρεύσει και όλο το σύστημα υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

- Ήδη πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει, ή πρόκειται να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.

- Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποσυρθεί από την αγορά 70 νέα προϊόντα.

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, χαρακτήρισε ακόμη την σημερινή ημέρα «οδυνηρή και ημέρα χαμένων ευκαιριών», καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πειστεί ακόμη, ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι το πρόβλημα., όπως είπε. «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι οριζόντια και η φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει άλλο. Αρκετά έχει σφίξει το ζωνάρι, την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι το φάρμακο, αποτελεί μόνο το 15% των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης και την ώρα που το 1 στα 4 φάρμακα δίδεται στην κοινότητα δωρεάν. Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, καθώς ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών. Η Πολιτεία σαφώς και πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκείνες οι οποίες εξοικονομούν πόρους, προάγουν την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζουν τους Έλληνες ασθενείς, όπως τους ασθενείς που είναι σήμερα κοντά μας, για να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Και όχι στα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει. Δυστυχώς η κλεψύδρα αδειάζει».

photo 2

Τι σημαίνουν για την οικονομία & την υγεία οι Κλινικές Μελέτες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από €75 δις και πανευρωπαϊκά περισσότερα από €30 δις στη φαρμακευτική έρευνα, από τα οποία χώρες αντίστοιχες της Ελλάδας, προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, όπως το Βέλγιο, το οποίο προσελκύει περίπου 2,5 δισ. ευρώ τέτοιων μελετών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα, την ώρα που στη χώρα μας επενδύονται λιγότερα από 80 εκ. ευρώ, (εκ των οποίων 20% (16 εκ. €) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12 εκ. €) στα συμμετέχοντα Νοσοκομεία, 5% (4 εκ. €) και στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ), καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών.

Ανάγκη για ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Κλινικών Μελετών

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, σημείωσε ότι «οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκ. το χρόνο. Τα οφέλη είναι πολλά, ιδίως για τους ασθενείς, που συμμετέχουν, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα και έχουν άμεση και εντατική ιατρική παρακολούθηση. Προϋπόθεση όμως για όλα τα παραπάνω είναι ο εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ίδρυση μιας Ειδικής Γραμματείας Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας - για την επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων - η ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ καθώς και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για την ικανοποιητική αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται».

Από την πλευρά του, ο Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., κ. Γιάννης Χονδρέλης, σημείωσε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη και παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα, ετησίως, πραγματοποιούνται 150 νέες κλινικές δοκιμές το χρόνο κατά μέσο όρο. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι ο χρόνος υπογραφής μιας σύμβασης είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο - στο Βέλγιο ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15 με 30 μέρες - στην Ελλάδα η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των Κλινικών Δοκιμών, μειωμένο συνολικό χρόνο ένταξης συμμετεχόντων ασθενών στην κλινική δοκιμή, απώλεια ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας, κίνδυνο μη επιλογής της χώρας σε μελλοντικές Κλινικές μελέτες και συνεπώς, εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

Και όμως οι Έλληνες γνωρίζουν για τις Κλινικές Μελέτες

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas A.Ε, κ. Δημήτρης Μαύρος, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, με στόχο να αξιολογήσει τις αντιλήψεις των Ελλήνων για τις Κλινικές Μελέτες, να εκτιμήσει το βαθμό συμμετοχής τους σε αυτές και να αποτυπώσει την πρόθεση συμμετοχής τους στο μέλλον. Στο πλαίσιο της παρουσίασης σημειώθηκε ότι τόσο το γενικό κοινό, όσο και οι ασθενείς:

α) γνωρίζουν τι είναι κλινικές μελέτες – σε ποσοστό 87% στο γενικό κοινό και 100% στους ασθενείς

β) αντιλαμβάνονται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την ελληνική οικονομία αλλά και τους επιστήμονες (σε ποσοστά έως και 83% για το γενικό κοινό, έως και 94% στους ασθενείς) και δηλώνουν ότι

γ) όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο θετικοί είναι να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις κλινικές μελέτες - 68% στο γενικό κοινό, 84% στους ασθενείς - που υποδηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Η κυρία Ειρήνη Μπαλιούσκα από το Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία, καθώς συμμετέχει εδώ και καιρό σε κλινική μελέτη, με ένα καινούριο φάρμακο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι οι κλινικές μελέτες είναι ελπίδα για τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα. Η ίδια λαμβάνει την θεραπεία από το πρόγραμμα που τρέχει εδώ και καιρό και αισθάνεται ήδη πολύ καλύτερα στην καθημερινότητά της, όπως ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Να μη χαθούν επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι θα τονίσει σήμερα στη «σκιά» του Πολυνομοσχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ