ΦΑΡΜΑΚO

Τελεσίγραφο από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας: Δεν εκτελούμε συνταγές τον Αύγουστο αν δεν πληρωθούμε

Σε αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι αποφασισμένος να προχωρήσει από 1η Αυγούστου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ), εάν ο Οργανισμός δεν εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για όσα έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τελεσίγραφο από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας: Δεν εκτελούμε συνταγές τον Αύγουστο αν δεν πληρωθούμε

Αυτό συνεπάγεται ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα αναλώσιμα του διαβήτη, και στη συνέχεια θα ζητούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί της Αθήνας επισημαίνουν ότι λόγω της μη συνεπούς στάσης του ΕΟΠΥΥ ως προς την αποπληρωμή τους εντός δύο μηνών από την κατάθεση των συνταγών, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητούν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σύμβασης στις 2 Ιανουαρίου 2017.

«Στις 2.1.2017 υπεγράφη μεταξύ των Ελλήνων φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης από τα φαρμακεία μας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Ενώ η σύμβασή μας προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα, στα μέσα Ιουλίου 2017, δεν έχουν πληρωθεί καν οι συνταγές Ιανουαρίου 2017. Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ. Αττικής, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων» αναφέρει ο ΦΣΑ.

«Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις πολλαπλές υποσχέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για άμεση ομαλοποίηση των πληρωμών μας, ουδέν φαίνεται να αλλάζει. Έχουμε φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, μη δυνάμενοι πλέον να ανταποκριθούμε, όλως ανυπαιτίως στον επιστημονικό ρόλο μας και στην συνέχιση της χορήγησης των προϊόντων αυτών. Είναι προφανές ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σύμβασης και επικυρώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Ανδ. Ξανθό δια της συνυπογραφής της συμβάσεως εκ μέρους του, δεν εφαρμόστηκαν με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και με την ανοχή του οικείου Υπουργείου» τονίζουν οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωσή τους.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «να τιμήσει, έστω την ύστατη στιγμή την υπογραφή του, με την πλήρη εξόφληση των τριών πρώτων μηνών (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- Μαρτίου) το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 όπως ορίζει η σύμβαση».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΦΣΑ αναφέρει ότι από 1ης Αυγούστου 2017 θα καταγγείλουν τη συλλογική σύμβαση, κατά το μέτρο που τους αφορά, και θα προβούν σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ τους των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, από τον Ιανουάριο 2017 και εξής.

Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυνε πριν λίγες μέρες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).