ΦΑΡΜΑΚO

ΕΟΦ: Νέα μέτρα για τα συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις

Σκληραίνει τη στάση της η διοίκηση του ΕΟΦ αναφορικά με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά συνέδρια ακόμη και για καλλυντικά. 

ΕΟΦ: Νέα μέτρα για τα συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Αικτερίνη Αντωνίου, «Δεν επιτρέπεται η οργάνωση ή η χρηματοδότηση συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές επιχειρήσεις (για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του ΕΟΦ), χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΕΟΦ».

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στα έξοδα προώθησης των εταιρειών αρμοδιότητας ΕΟΦ, περιλαμβάνονται οι χορηγίες για την οργάνωση εκδηλώσεων από επιστημονικούς φορείς που το αντικείμενό τους σχετίζεται αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος με τη χορήγηση ή προώθηση φαρμάκων και λοιπών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις:

Τα προϊόντα αρμοδιότητας του ΕΟΦ, για τα οποία απαιτείται η έγκρισή του πριν από κάποια σχετική επιστημονική εκδήλωση είναι:

- τα φαρμακευτικά προϊόντα ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης

- τα τρόφιμα ειδικής διατροφής και συμπληρώματα διατροφής

- τα βιοκτόνα

- τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

- τα καλλυντικά.

Οι κανονισμοί αφορούν επιστημονικές εκδηλώσεις (συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και παρόμοιες εκδηλώσεις συνεχιζόμενης εκπαίδευσης) που διεξάγονται στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό, έχουν επιστημονικό περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τα αντικείμενα αρμοδιότητας ΕΟΦ και χρηματοδοτούνται από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ.

Οι κανονισμοί

- Δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ.

- Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να είναι από 4 ώρες μέχρι 3 ημέρες με τη δυνατότητα 2 διανυκτερεύσεων.

- Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων είναι 48 συνολικά ετησίως.

- Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή Νοσοκομείων.

- Οι εταιρείες δεν δύνανται να υποβάλλουν αιτήματα οργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ή συνδιοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων με άλλους φορείς (κρατικούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικούς επιστημονικούς φορείς, ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή Νοσοκομεία κλπ.) στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.

- Οι Ε.Υ. εργαζόμενοι σε Πανεπιστημιακές κλινικές - κλινικές του ΕΣΥ, ΠΕΔΥ κλπ., δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων.

- Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών και πολιτών για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση επιμέρους νόσων ή νοσολογικών κατηγοριών που διοργανώνονται από τις ενώσεις των ασθενών, δεν ακολουθούν τη προβλεπόμενη διαδικασία αιτήματος προς τον ΕΟΦ.

- Για επιστημονικές εκδηλώσεις διεθνείς (παγκόσμιες/πανευρωπαϊκές), που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από επιστημονικούς φορείς του Εξωτερικού, θα πρέπει να αποστέλλεται η σχετική βεβαίωση από τον ξένο φορέα για αποκλειστική κάλυψη των εξόδων-ομιλητών από αυτόν. Αν πρόκειται για συνδιοργάνωση με ελληνικό φορέα, τότε θα πρέπει να αποστέλλεται σχετική βεβαίωση του ξένου φορέα για συμμετοχή στο 50% του προϋπολογισμού και των ομιλητών, η δε χορηγία θα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 30.000€ ανά εταιρεία/χορηγό, διαφορετικά το αίτημα δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς με συμμετοχή ξένων ομιλητών δεν θεωρούνται διεθνείς, αλλά εκδηλώσεις Εσωτερικού με Διεθνή συμμετοχή και ύψος χορηγίας ανάλογη της διάρκειας της εκδήλωσης.

- Για την οργάνωση στο εξωτερικό εκδηλώσεων Ελληνικών Επιστημονικών φορέων, θα παρέχεται από τον ΕΟΦ έγκριση, μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί επιστημονικοί λόγοι.

- Οι επιστημονικοί φορείς δύνανται να πραγματοποιούν ανά ημερολογιακό έτος έως 4 επιστημονικές εκδηλώσεις, ένα πανελλήνιο συνέδριο (όσοι έχουν τις προϋποθέσεις) και τρείς ακόμη περιφερειακές εκδηλώσεις.

Τα Πανελλήνια Συνέδρια πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο από επιστημονικούς φορείς, που αντιστοιχούν στις αναγνωρισμένες ειδικότητες και εξειδικεύσεις του ΚΕΣΥ και σε όσους επιστημονικούς φορείς έχουν συμπληρώσει διάρκεια λειτουργίας ≥ 4 έτη, με αποδεδειγμένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των εκδηλώσεων αυτών είναι τουλάχιστον 2 (δύο) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων ≥100, και η χορηγία ενδέχεται να είναι 30.000€, ανά εταιρεία/χορηγό.

- Επιστημονικές Ημερίδες οργανώνονται από επιστημονικές εταιρείες, έχουν διάρκεια μία ημέρα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και χορηγία έως 5.000€, ανά εταιρεία/χορηγό.

- Κρατικοί φορείς, όπως νοσοκομεία, πανεπιστημιακές κλινικές, κλινικές του ΕΣΥ, εργαστήρια, έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Ημερίδες, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια), έως 3 φορές ετησίως με ελεύθερη συμμετοχή. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εγγύς της πόλης, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο (εντός των ορίων πρώην νομού ή παρακείμενου πρώην νομού), κατά προτίμηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και χωρίς stands φαρμακευτικών εταιρειών, εφόσον πραγματοποιούνται στο χώρο του Νοσοκομείου. H διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 2 ημέρες και η χορηγία από κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να ανέρχεται στο ποσό των 2.500€, με ανώτατο όριο από το σύνολο των εταιρειών/χορηγών, το ποσό των 10.000€. Οι ειδικές περιπτώσεις υπέρβασης του προϋπολογισμού, θα εξετάζονται κατά περίπτωση (π.χ. εισαγωγή πτωματικών τεμαχίων από το εξωτερικό – συμμετοχή ξένων ομιλητών κλπ).

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων, ήτοι 5 θερινών (1/7-31/8 ) χειμερινών (15/12 έως 15/01) και σε αποκλειστικά χιονοδρομικούς προορισμούς από 15/12 έως 15/03. Ο ΕΟΦ θα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του (public view) τα στοιχεία του επιστημονικού φορέα διοργάνωσης, το θέμα της εκδήλωσης, τόπο, χρόνο, καθώς και το ύψος του προϋπολογισμού.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι όλοι οι δικαιούχοι επιστημονικοί φορείς/εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν επιστημονικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στον ΕΟΦ μόνο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, στην ειδική πλατφόρμα, 4 φορές το χρόνο, τους μήνες: Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο, ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες που τους παρέχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΦ: Διευκρινήσεις για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των φαρμάκων & ΜΗΣΥΦΑ