ΦΑΡΜΑΚO

Ψωρίαση: Καθαρό δέρμα για περισσότερο από δύο χρόνια, με θεραπεία της Leo Pharma

Ψωρίαση: Καθαρό δέρμα για περισσότερο από δύο χρόνια, με θεραπεία της Leo Pharma

Σταθερά επίπεδα πλήρως καθαρού δέρματος για περισσότερο από δύο χρόνια, διατηρεί το 56,2% που έλαβε θεραπεία με brodalumab, όπως ανακοινώνει η LEO Pharma.

Ειδικότερα, η LEO Pharma ανακοίνωσε νέα στοιχεία από μελέτη Φάσης III που διευρύνουν τη βάση των δεδομένων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα οφέλη για την ποιότητα ζωής από τη θεραπεία με brodalumab, μια βιολογική θεραπεία για άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Αποτελέσματα από μια μακροχρόνια μελέτη επέκτασης έδειξαν ότι το brodalumab εξασφάλισε σταθερά υψηλά επίπεδα κάθαρσης του δέρματος (PASI 100) για περισσότερο από δύο χρόνια σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Ξεχωριστές συγκεντρωτικές αναλύσεις από τις κλινικές με-λέτες AMAGINE έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με brodalumab ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία τους σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Τα δεδομένα αυτά, παρουσιάστηκαν στο 26ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (EADV) στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια παθολογική κατάσταση με αντίκτυπο στη συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική υγεία. Αν και η παθογένεια της νόσου συχνά παραμένει απροσδιόριστη, οι άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων που επηρεάζουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής. Η επιβάρυνση από τη νόσο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά σωματικά προβλήματα και κοινωνικό στίγμα, με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Για αυτούς τους λόγους, η διατήρηση καθαρού δέρματος, χωρίς συμπτώματα και τοπικές βλάβες (πλάκες) είναι ένας σημαντικός θεραπευτικός στόχος, ειδικά για αυτούς που παρουσιάζουν τις πλέον σοβαρές μορφές της νόσου.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη επέκτασης AMAGINE-2 επιβεβαίωσαν ότι το brodalumab κατάφερε να εξασφαλίσει πλήρως καθαρό δέρμα (PASI 100) σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς (56,2%, n=779) και σχεδόν καθαρό δέρμα (PASI 90) σε περισσότερους από τα ¾ των ασθενών (76,8%, n= 779) μετά από δύο χρόνια (120 εβδομάδες) θερα-πείας. Τα ποσοστά ασθενών που πέτυχαν υψηλά επίπεδα κάθαρσης του δέρματος ήταν συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου (εβδομάδα 52) (με 53% και 78% των ασθενών να επιτυγχάνουν PASI 100 και PASI 90, κατά τον πρώτο χρόνο, αντίστοιχα). Στην 120η εβδο-μάδα το brodalumab συνέχισε να είναι καλώς ανεκτό με προφίλ ασφά-λειας συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε στη μελέτη διάρκειας 52 εβδομάδων. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ρινοφαρυγγίτιδα (φλεγμονή της ρινός και του φάρυγγα), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις) και πονοκέφαλος.

«Αυτά τα νέα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταδεικνύουν την πιθανή μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του brodalumab και ενισχύουν την ικανότητά του να εξασφαλίζει στους ασθενείς με ψω-ρίαση υψηλά επίπεδα σταθερής κάθαρσης δέρματος. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας να διαθέτουν θεραπευτικές επιλογές που τους βοηθούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν καθαρό, υγιές δέρμα, αλλά επιπλέον τους χαρίζουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί η νόσος στην καθημερινή ζωή τους», σχολίασε ο Καθηγητής Δρ. Ulrich Mrowietz, Κέντρο ψωρίασης του Ιατρικού Πανεπιστημιακού Κέντρου στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν της Γερμανίας.

Η επιβάρυνση που προκαλεί η ψωρίαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι συγκρίσιμη με αυτή που προκαλείται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές νόσοι. Η μέτρηση της βελτίωσης στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία είναι σημαντική, καθώς αντικατοπτρίζει την εμπειρία του ασθενούς ή την αντίληψη του αντίκτυπου της νόσου, που δεν αξιολογείται μόνο με βάση την ανταπόκριση PASI.

«Η ψωρίαση δεν είναι απλώς μια δερματική νόσος και ο πλήρης αντίκτυπός της συχνά υποτιμάται», δήλωσε η Gitte Pugholm Aabo, Πρόεδρος και CEO της LEO Pharma. «Στη LEO Pharma είμαστε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των ασθενών προσφέροντας καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις όπως το brodalumab που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από δερματική νόσο».

Το brodalumab έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 20178 και είναι ο πρώτος και μοναδικός βιολογικός παράγοντας που στοχεύει επιλεκτικά την υπομονάδα Α του υποδοχέα της IL-17. Δεδομένου ότι συνδέεται με τον συγκεκριμένο υποδοχέα των κυττάρων του δέρματος αντί να στοχεύει τους ελεύθερους μεσολαβητές φλεγμονής, το brodalumab εμποδίζει τη βιολογική δράση αρκετών προ-φλεγμονωδών κυτοκινών IL-17 που εμπλέκονται στον σχηματισμό της ψωριασικής πλάκας. Αυτός ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός από αυτόν των άλλων διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων για την ψωρίαση.

Στο ετήσιο συνέδριο της EADV 2017 παρουσιάστηκαν συνολικά 16 περιλήψεις για το brodalumab.

Διαβάστε ακόμη:

Ψωρίαση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η LEO Pharma 2η παγκοσμίως στη διαφάνεια των κλινικών μελετών

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό