ΦΑΡΜΑΚO

Ν.Δ.: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι καρκινοπαθείς Δωδεκανήσου - Καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία

Στις πρόσφατες καταγγελίες ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη φαρμάκων για τους ασθενείς νεοπλασιών στο νοσοκομείο της Ρόδου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Βασίλης Οικονόμου και Μάνος Κόνσολας.

Ν.Δ.: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι καρκινοπαθείς Δωδεκανήσου - Καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία

Έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία όταν είναι γνωστό ότι ακόμη και μια μέρα καθυστέρηση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς. Επίσης, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από όταν ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για τη δημιουργία Ακτινολογικού Εργαστήριου και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία ογκολογικού τμήματος. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός γιατί καθυστέρησαν τα φάρμακα για τους ασθενείς νεοπλασιών στο νοσοκομείο της Ρόδου, εάν πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει το ακτινολογικό εργαστήριο και εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος στο εν λόγω νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε πριν από μερικές εβδομάδες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, εξασφάλισε επιπλέον κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ που αφορά σε φάρμακα καρκινοπαθών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Νοσοκομείο σήμερα, μπορεί να παράσχει ιατρική φροντίδα σε 280 ασθενείς με καρκίνο, ενώ στις αρχές του 2016 οι ασθενείς αυτοί ανήρχοντο στα 40 άτομα.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ. έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Υπάρχουν λύσεις για τους ασθενείς νεοπλασιών στα Δωδεκάνησα;

Η ευαίσθητη ομάδων ασθενών νεοπλασιών έχει «πληγεί» σημαντικά τα τελευταία χρόνια δεδομένου του υψηλού κόστους των θεραπειών τους και των φαρμάκων τους, ενώ είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένο ότι οι νεοπλασίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία εάν ανιχνευτούν στα πρώτα στάδια.

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες οι ασθενείς νεοπλασιών στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν ακολουθούν την ανοσοθεραπεία τους εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη στα σχετικά φάρμακα. Μάλιστα καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον σε έξι περιπτώσεις και για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Είναι γνωστό ότι ακόμα και μία μέρα καθυστέρηση στη λήψη της θεραπείας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα επιδρά σημαντικά και στην ψυχολογία τους. Επιπλέον, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για τη δημιουργία Ακτινολογικού Εργαστήριου αξίας 40,000€ και δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει καμία εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου παρά το γεγονός ότι το οργανόγραμμα προβλέπει και θέση Διευθυντή με δύο γιατρούς.

Εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στην Κρήτη είτε στην Αθήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θεραπείας τους αλλά και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος αλλά και χρόνο την περίοδο αυτή της κρίσης.

Επειδή οι ασθενείς νεοπλασιών είναι μία ευαίσθητη ομάδα και χρίζουν της αμέριστης προστασίας της πολιτείας

Επειδή είναι αδιανόητο σε όλα τα Δωδεκάνησα να μην υπάρχει μία ολοκληρωμένη μονάδα ογκολογίας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους καθυστέρησαν τα φάρμακα για τους ασθενείς νεοπλασιών στο νοσοκομείο της Ρόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ασθενείς να πραγματοποιήσουν την ανοσοθεραπεία τους;

2. Πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ακτινολογικό εργαστήριο στο εν λόγω νοσοκομείο; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος στο εν λόγω νοσοκομείο δεδομένου ότι υπάρχει και η αναγκαία για την υλοποίησή της κτηριακή υποδομή;».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Στην Ελλάδα συντελείται ένα διαρκές έγκλημα κατά των καρκινοπαθών

Νοσ. Ρόδου: Επιπλέον κονδύλι 2 εκατ. ευρώ για ογκολογικά φάρμακα - Φροντίδα σε 280 ασθενείς