ΦΑΡΜΑΚO

Υπόθεση Roche: Ο Ξανθός απορρίπτει το αίτημα για ένταξη του φαρμάκου στην αρνητική λίστα

Απορρίπτει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την αίτηση της εταιρείας Roche για μη ένταξη του φαρμακευτικού σκευάσματος Cotellic από τη Θετική Λίστα και ένταξής του στην Αρνητική, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ειδικά δημόσιας υγείας.

Υπόθεση Roche: Ο Ξανθός απορρίπτει το αίτημα για ένταξη του φαρμάκου στην αρνητική λίστα

Την απόφαση αυτή, υπέγραψε ο υπουργός, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων (Επιτροπή Θετικής Λίστας).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, το προϊόν εντάχθηκε στη Θετική Λίστα μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και αξιολογήθηκε βάση επιστημονικών κριτηρίων που αφορούν στο φάρμακο και όχι στην τιμή του. Το βασικότερο από αυτά τα κριτήρια, ήταν η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του σκευάσματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. To Cotellic (κομπιμετινίμπη) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία για το κακοήθες μεταστατικό μελάνωμα και αποτελεί τη μια από τις δύο δραστικές με την ίδια ένδειξη. Λόγω του ότι ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει δυσανεξία στην ομόλογη δραστική, η παρουσία της κομπιμετινίμπης στον κατάλογο των αποζημιούμενων προϊόντων της χώρας μας κρίνεται ως σημαντική.

Επομένως, το προϊόν εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια ένταξης στη θετική λίστα καθώς διαθέτει προστιθέμενη θεραπευτική αξία σε σχέση με άλλα φάρμακα για την ίδια ένδειξη και αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί, ενώ οι μισές από αυτές διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης (HTA).

Όσον αφορά το αίτημα της Roche για ένταξη του σκευάσματος στην Αρνητική Λίστα, η Επιτροπή επισημαίνει στην εισήγησή της ότι το προϊόν δεν καλύπτει κανένα από τα κριτήρια ένταξης στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα φάρμακα καθώς δεν ανήκει στα φαρμακευτικά προϊόντα, των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα τα σκευάσματα lifestyle αλλά ούτε και στην κατηγορία φαρμάκων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Να σημειώσουμε, όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα πρέπει να τεθεί η βάση σχεδιασμού πολιτικών υγείας για τον καρκίνο. Βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής, είναι, η ύπαρξη Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, η οποία μπορεί να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα των καρκινοπαθών, αναφορικά με την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σε συνδυασμό με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και πληθυσμιακού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ελεγχο του Καρκίνου.

Μάλιστα η Ομοσπονδία στη συνάντηση, κατέθεσε τις ανησυχίες της σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου της απόσυρσης φαρμάκων στο μέλλον, ζητώντας από τον υπουργό να πάρει συγκεκριμένη θέση, ενώ επεσήμανε ακόμη εμφατικά, την ανάγκη συμμετοχής των Συλλόγων ασθενών στις Επιτροπές του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΛΟΚ: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Σχέδιο Δράσης & όχι άλλοι αιφνιδιασμοί στους καρκινοπαθείςΥπόθεση Roche: Επιστολή Ξανθού σε Ευρωπαίους & προσωπική παρέμβαση για τους ασθενείς

Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα

Roche: Δωρεάν το ογκολογικό φάρμακο σε όλους τους ασθενείς μέχρι το τέλος της θεραπείας τους

ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου

ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις