ΦΑΡΜΑΚO

Μ. Γερασόπουλος: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα οριζόντια μέτρα για να σωθεί το επιχειρείν

Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και τις αυξημένες απαιτήσεις παροχών Υγείας του πληθυσμού, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών στο κατάλληλο φάρμακο και την ίδια στιγμή, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. 

Μ. Γερασόπουλος: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα οριζόντια μέτρα για να σωθεί το επιχειρείν

Αυτό αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Sanofi Ελλάδας Μάρκος Γερασόπουλος, με αφορμή τα τελευταία μέτρα για το φάρμακο, τα οποία δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας σε ασθενείς και δη χρονίως πάσχοντες, αλλά και στις επιχειρήσεις.

«Σήμερα οι εταιρείες του κλάδου υγείας βιώνουν ένα μη πρόσφορο σε επενδύσεις περιβάλλον. Οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebates) αυξάνουν κι άλλο. Δυστυχώς για το 2017 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς διαφαίνεται ότι και το rebate θα είναι αυξημένο κατά €140 εκατ. και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του clawback κατά 30% για το 2017», τονίζει ο κ. Γερασόπουλος και προσθέτει:

Για κλειστή φαρμακευτική εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη το 2016 τα 2,535 δις οι εταιρείες επέστρεψαν 1 δις (με μορφή υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων)*. Αποτέλεσμα, οι φαρμακευτικές να παρέχουν δωρεάν το 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία και το 1 στα 4 φάρμακα στην κοινότητα.

Για να διασφαλίσουμε το μέλλον των εταιρειών, τη συνέχιση των επενδύσεων, τη διατήρηση των 86.000 θέσεων επιστημονικού προσωπικού, απαιτείται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο πολιτικής υγείας που θα ενσωματώνει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις και θα αποβάλει τη λογική των οριζόντιων μέτρων. Τα οριζόντια μέτρα οδηγούν σε αδιέξοδο και ενώ φαίνεται να καλύπτουν προσωρινά τις ανάγκες του συστήματος, στην ουσία δημιουργούν νέες παθογένειες στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Απαιτείται το περιβάλλον του επιχειρείν να είναι προβλέψιμο και σταθερό.

Τέλος, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση στην Υγεία και η πολιτεία οφείλει να την υποστηρίξει. Τα νέα κριτήρια και η επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 25% (extra rebate) καθιστούν δύσκολη την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων. Επίσης, το ενοποιημένο rebate και ο νέος τρόπος υπολογισμού του clawback αποτελούν δύο μέτρα που επιπρόσθετα βάλλουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η πρόσβαση στη φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία είναι δικαίωμα των πολιτών και εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε διασφαλίζοντας ότι κάθε ασθενής έχει πρόσβαση στην κατάλληλη καινοτόμα θεραπευτική λύση τη στιγμή που τη χρειάζεται.
Πολιτεία και φαρμακευτικές εταιρείες έχουμε κοινό στόχο τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών. Χρειαζόμαστε ωστόσο από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της για διαρθρωτικές αλλαγές και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το επιχειρείν.

* Στοιχεία από ΣΦΕΕ. 2016 Clawback βάσει των σημειωμάτων clawback 2016 για το α’ και β’ εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη:

Αποσύρεται η διάταξη για την ενοποίηση της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων με του ΕΟΠΥΥ



Νέος αιφνιδιασμός για τη φαρμακοβιομηχανία - Στον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων

Pharma Innovation Forum: Υπό απειλή η επιχειρηματικότητα - Μέλημά μας η προστασία του ασθενή