ΦΑΡΜΑΚO

Ν. Δημοκρατία: Στεγνά από ογκολογικά φάρμακα 3 νοσοκομεία

Ν. Δημοκρατία: Στεγνά από ογκολογικά φάρμακα 3 νοσοκομεία

Στην υποχρέωση της Πολιτείας να προσφέρει έγκαιρη και υψηλής ποιότητας παροχή θεραπείας στους ογκολογικούς ασθενείς αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Σε πολλά νοσοκομεία όπως στο «Αττικόν», στο «Λαϊκό» και πρόσφατα και στο «Σωτηρία» παρουσιάζονται ελλείψεις ή σημαντικές καθυστερήσεις ογκολογικών φαρμάκων, τονίζουν οι βουλευτές, σημειώνοντας, πως για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν είναι σε γνώση του το συγκεκριμένο πρόβλημα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου αυτό να λυθεί. Επίσης, εάν υπάρχει σχέδιο του Υπουργείου ώστε να καλύπτονται εγκαίρως οι ανάγκες σε φάρμακα για τις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η έγκαιρη και υψηλής ποιότητας παροχή θεραπείας στους ογκολογικούς ασθενείς αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Παρόλα αυτά, πολλοί ογκολογικοί ασθενείς που ακολουθούν πρόγραμμα χημειοθεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο βρίσκονται στην αναμονή.
Το εν λόγω πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός της αδυναμίας κάλυψης του κόστους των φαρμάκων από το ταμείο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού δεν ήταν επαρκής η μικρή οικονομική ενίσχυση που τους έκανε η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Έτσι, σε πολλά νοσοκομεία παρουσιάζονται ελλείψεις ή σημαντικές καθυστερήσεις ογκολογικών φαρμάκων όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους ογκολογικούς ασθενείς ότι δεν θα υποβληθούν στη θεραπεία τους έγκαιρα ελλείψει χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο νοσοκομείο «Λαϊκό», απ' όπου εστάλη αίτημα για βοήθεια στους αρμοδίους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Πρόβλημα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με έλλειψη ενός φαρμάκου που χορηγείται για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, ουροδόχου κύστεως κ.λπ.). Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται στον ασθενή ενδοφλεβίως. Λόγω της έλλειψης, δίνεται στους ασθενείς το ίδιο φάρμακο σε μορφή χαπιού που δεν είναι όμως καλά ανεκτό από τους ασθενείς και έχει πολλαπλάσια τιμή.

Βάσει των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του οι καταγγελίες για τις ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να μη χρειάζεται να περιμένουν επί αρκετές μέρες οι ογκολογικοί ασθενείς στην αναμονή για θεραπεία;

2. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου ώστε να καλύπτονται εγκαίρως οι ανάγκες σε φάρμακα για τις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών; Εάν ναι, για ποιο λόγο προέκυψε το εν λόγω πρόβλημα; Εάν όχι, προβλέπεται να προχωρήσει σε έναν τέτοιο σχεδιασμό;

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλοι Οικονόμου & Φωτήλας: Σε αναμονή ακόμη και η διάγνωση του καρκίνου;

ΣτηρίΖΟΥΜΕ: Πρόγραμμα κατ’ οίκον υποστήριξης μαχητών του καρκίνου

BEST OF NETWORK

Δολοφονία στα Χανιά: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός

Κορονοϊός: Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα: Στη δίνη του κορονοϊού η Αττική με 256 μολύνσεις - Οι «κόκκινες» περιοχές

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»

Σοφία Μπεκατώρου: Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου για τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μου

Αναδρομικά: Απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για επιστροφή με τόκο 6%

Survivor Spoiler 19/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα τη δεύτερη μάχη ασυλίας...

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Εστίαση: Τηλεδιάσκεψη Γεωργιάδη με την Ομοσπονδία Εστιατόρων

Καραβάτου – Κατσούλης: Ζήτησαν δημόσια συγγνώμη μετά το σάλο με τα αδέρφια Βαρουξή (video)

Χειμερινές εκπτώσεις: Πόσο θα διαρκέσουν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Καιρός: Μέχρι τέλος Γενάρη χωρίς χιονιά! «Αυτό δεν είναι καλό»... Το μήνυμα του Αρνιακού

Κάτια Ταραμπάνκο: Ποια η κατάσταση της υγεία της – Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρησή της