ΦΑΡΜΑΚO

ΧΑΠ: Τεράστιο κοινωνικό & οικονομικό πρόβλημα - Ελπίδες από συνδυαστική θεραπεία

ΧΑΠ: Τεράστιο κοινωνικό & οικονομικό πρόβλημα - Ελπίδες από συνδυαστική θεραπεία

Μοιάζει παράδοξο και όμως είναι αληθινό: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ενοχοποιείται για περισσότερους ασθενείς ακόμη και από τον διαβήτη παγκοσμίως.

Και ενώ το 1/3 της θνητότητας σε όλο τον κόσμο προέρχεται από το έμφραγμα, όταν ο ασθενής με ΧΑΠ κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο με παρόξυνση, τότε αυξάνεται δραματικά η θνητότητα από τη νόσο αυτή. Ήδη από το 2015, η επιστημονική κοινότητα, έχει τονίσει, ότι η ΧΑΠ αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και 5η αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Στην Ευρώπη επίσης, η ΧΑΠ ευθύνεται για το 50% του κόστους περίθαλψης για το αναπνευστικό. Στις ΗΠΑ, το εκτιμώμενο άμεσο κόστος της ΧΑΠ, ανέρχεται σε 30 δισ δολάρια και το έμμεσο σε 20 δισ δολάρια. 

Το κόστος ενός ασθενή με ΧΑΠ στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 5.600 ευρώ ετησίως. Επομένως, πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό αλλά και οικονομικό υγειονομικό ζήτημα.

Φυσικά ο μεγάλος υπεύθυνος για εκδήλωση της ΧΑΠ, είναι το κάπνισμα ακόμη και το παθητικό και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, τότε θα εξαφανιζόταν και η νόσος. Στην Ελλάδα 9 καπνιστές στους 100 πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως «νόσο των καπνιστών». Το σοβαρό ωστόσο είναι ότι οι μισοί από τους πάσχοντες παραμένουν αδιάγνωστοι γιατί δεν δίνουν σημασία στα στυπώματα της νόσου όπως βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή και τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος.

Όμως και η μόλυνση του αέρα, οι χημικές αναθυμιάσεις ή η σκόνη από το περιβάλλον ή το χώρο εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 384 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο που προκαλείται από την μακροχρόνια έκθεση σε ουσίες ερεθιστικές που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, ενώ περίπου 210 εκατ. παραμένουν αδιάγνωστοι.

«Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της ΧΑΠ παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκα. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με ΧΑΠ παραμένει αδιάγνωστο» επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλακόπουλος. Τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την Χ.Α.Π δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς προβλέπουν ότι η νόσος θα αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, ενώ το 15 – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με ΧΑΠ μέσα στα επόμενα χρόνια».

Ελπιδοφόρα νέα από συνδυασμό θεραπειών

Η βρογχοδιαστολή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες GOLD του 2017 ανέδειξαν το ρόλο της διπλής βρογχοδιαστολής (LAMA/LABA) σε συμπτωματικούς ασθενείς με ΧΑΠ.

Κατά τη διαδικασία επιλογής βρογχοδιασταλτικής θεραπείας, η ιατρική κοινότητα βρίσκεται πλέον μπροστά σε αρκετές νέες και εξαιρετικά αποτελεσματικές επιλογές. Ένα βασικό μειονέκτημα ως τώρα στην αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών στη ΧΑΠ ήταν η έλλειψη κλινικών μελετών απευθείας σύγκρισης θεραπειών της ίδιας κατηγορίας. Αποτέλεσμα ήταν οι ιατροί και οι ερευνητές προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαθέσιμων θεραπειών να καταφεύγουν σε έμμεσες συγκρίσεις. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει και έγινε η πρώτη επιτυχημένη άμεση σύγκριση στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής (LAMA/LABA) διενεργήθηκε μεταξύ του σταθερού συνδυασμού ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης και του τιοτροπίου/ολοδατερόλης .

Στη μελέτη, συγκρίθηκαν ευθέως οι δύο άπαξ ημερησίως χορηγούμενες θεραπείες και ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε ανωτερότητα στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας από την έναρξη της μελέτης. Τα δεδομένα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy και παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση CHEST του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων στο Τορόντο του Καναδά.

Εκτός από την ανωτερότητα στην αναπνευστική λειτουργία (βελτίωση κατά 40% περισσότερο σε σύγκριση με το τιοτρόπιο/ολοδατερόλη) ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε διπλάσια πιθανότητα να επιτευχθεί κλινικά σημαντική βελτίωση (>100ml) στην αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς.

Εκτιμήθηκε επίσης η ευκολία στη χρήση της συσκευής όπου οι ασθενείς έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη προτίμηση για τη συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης σε σύγκριση με τη συσκευή του τιοτροπίου/ολοδατερόλης. Οι δύο σταθεροί συνδυασμοί είχαν παρόμοιο προφίλ ασφάλειας.

Με αφορμή τα παραπάνω, η κυρία Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος, αναφέρθηκε στη σημασία της πρώτης επιτυχημένης άμεσης συγκριτικής μελέτης δύο άπαξ ημερησίως θεραπειών στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία κατέδειξαν ανωτερότητα της θεραπείας συνδυασμού ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας έναντι του θεραπευτικού συνδυασμού τιοτροπίου / ολοδατερόλης»

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης αποδεικνύει πως υπάρχει σαφής διαβάθμιση στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών διπλής βρογχοδιαστολής και δίνει απάντηση σε ένα από τα βασικά ερωτήματα των ιατρών σχετικά με το μέγιστο όφελος που μπορούν να αποκομίσουν οι ασθενείς με ΧΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

Ο καθοριστικός ρόλος της Φυσικοθεραπείας στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

 

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας: Η ΧΑΠ 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως

ΧΑΠ: Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Ποια φρούτα & λαχανικά παρέχουν τη μέγιστη προστασία

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19