ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Υπό διαπραγμάτευση το νέο πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το νέο πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και για το ωράριο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια της  συνέντευξης τύπου την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Αξιολόγησης HTA.

Ξανθός: Υπό διαπραγμάτευση το νέο πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

«Θεωρούμε, ότι η ρύθμιση που κάναμε, και αυτό έχει φανεί εν τοις πράγμασι, δεν δημιούργησε αυτό το φόβο ότι θα αλωθεί δηλαδή η αγορά από μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες, από τραστ κλπ, αυτό το πράγμα δεν συνέβη διότι βάλαμε συγκεκριμένους περιορισμούς, βάλαμε ανώτατο όριο αδειών, βάλαμε συμμετοχή του φαρμακοποιού, βάλαμε δικλείδες ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Να θυμίσουμε, ότι το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων βρίκεται στον αέρα, καθώς υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του νομικού κενού που προκάλεσε η ακύρωση της τελευταίας σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι Θεσμοί από την πλευρά τους, ζήτησαν τη διευθέτηση του προβλήματος, ώστε να μπορούν και πάλι να δοθούν νέες άδειες φαρμακείων.

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και ότι συντάσσεται έτσι ώστε «να μη συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ». Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση αδειών φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς ιδιώτες (όπως όριζε η ακυρωθείσα Κ.Υ.Α.), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την περίοδο ισχύος της ΚΥΑ, δόθηκαν μόλις 10 τέτοιου τύπου άδειες.

Αναφορικά με το ωράριο των φαρμακοποιών, η πρόταση της χώρας μας, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι να δίνεται στη διάρκεια της ημέρας η δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, αλλά παράλληλα να οριστεί ένα ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας, το οποίο κατά τεκμήριο να συμβαδίζει με τη λειτουργία των υπόλοιπων καταστημάτων στην αγορά. Ευελιξία βεβαίως προτείνεται για τις τουριστικές και οι νησιωτικές περιοχές, που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός Υγείας επίσης, έχει προτείνει την υποχρεωτική συμμετοχή των φαρμακείων στο σύστημα διημερεύσεωνδιανυκτερεύσεων.

Ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε ακόμη «στρεβλή» την υπάρχουσα κατάσταση με το «απολύτως απελευθερωμένο ωράριο, χωρίς κανένα όριο και περιορισμό», καθώς κάποια φαρμακεία αρνούνται να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης-διανυκτέρευσης, λόγω της ύπαρξης των «διευρυμένων» που «συμπιέζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «αυτό θεωρούμε ότι δημιουργεί πρόβλημα ευχερούς πρόσβασης των πολιτών ιδιαίτερα τις ώρες της εφημερίας και τις βραδινές ώρες».

Πάντως να θυμίσουμε ότι και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, μέσα από τα θεσμικά τους όργανα, έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν το διευρυμένο ωράριο αλλά ένα συγκεκριμένο ωράριο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα δίνει ανάσα στους ίδιους τους επαγγελματίες του κλάδου!

Διαβάστε ακόμη:

Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας

Ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις για άδεια λειτουργίας φαρμακείου