ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί & Usb token: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) ενημερώνει τα μέλη του για την αίτηση παραλαβής του usb token (ΑΔΔΥ), αν και το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) είχε ανακοινώσει να μη γίνει καμία σχετική κίνηση από τους φαρμακοποιούς.

Φαρμακοποιοί & Usb token: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Φ.Σ.Α. αναφέρει ότι αν γίνουν αιτήσεις μέχρι και τις 12 Δκεμβρίου, η αποστολή του usb token προς τα φαρμακεία γίνεται δωρεάν, λόγω του προγράμματος ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί η όλη διαδικασία.

Επισημαίνει όμως ότι η προμήθειά του «δεν σημαίνει άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής υπογραφής, αφού ουδείς γνωρίζει πότε και αν το usb token θα ενεργοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ». Απλά προτείνει την παραλαβή του, ώστε εφόσον ισχύσει, να μη χρειαστεί οι φαρμακοποιοί στο μέλλον να πληρώσουν για να το παραλάβουν.

Εξάλλου όπως τονίζει ο Φ.Σ.Α., δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τη χρήση του, ακόμα και αν το προμηθευτούν οι φαρμακοποιοί.

Γιατί ο ΦΣΑ αποφάσισε να βγάλει την ανακοίνωση αυτή την τελευταία στιγμή;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος απάντησε μέσω facebook σε όσους φαρμακοποιούς διατύπωσαν το παραπάνω ερώτημα, είχε εξαρχής εκφράσει τη διαφωνία του απέναντι στη στάση του Π.Φ.Σ. (που σύστησε στους φαρμακοποιούς να μην κάνουν αίτηση παραλαβής του usb token).

Είχε μάλιστα εξηγήσει τους λόγους της διαφωνίας του στη Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ., στις 9 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, όφειλε να συζητήσει το θέμα και στο Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. (το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου), προκειμένου να ληφθεί η απόφαση να κρατήσει ο Σύλλογος αντίθετη στάση από αυτή που προτείνει ο Π.Φ.Σ.

Τι είναι το usb token;

Όπως εξηγούν τα μέλη του Φ.Σ.Α., το usb token είναι μικρή μονάδα αποθήκευσης προγράμματος, το οποίο με την ενεργοποίησή του, εγκαθιστά την ψηφιακή υπογραφή γιατρού και φαρμακοποιού. Με αυτό, ο γιατρός θα συνταγογραφεί χωρίς να σφραγίζει και να υπογράφει τη συνταγή. Ο ασφαλισμένος θα παίρνει τη συνταγή, θα πηγαίνει στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός, σκανάροντας το barcode της συνταγής, θα ενημερώνεται από το σύστημα για τη γνησιότητά της, μέσω της ψηφιακής υπογραφής του γιατρού. Ο φαρμακοποιός τότε θα εκτελεί τη συνταγή, χρησιμοποιώντας το usb token στο server του φαρμακείου, χωρίς να την υπογράφει ούτε να τη σφραγίζει. Προβλέπεται επίσης η κατάργηση όλων των συνοδευτικών εγγράφων της συνταγής, στις περιπτώσεις που αυτά απαιτούνται για την εκτέλεσή της.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση παραλαβής ΑΔΔΥ (usb token), πρέπει να συνδεθούν με το σχετικό σύνδεσμο της ΗΔΙΚΑ, ώστε να τους αποσταλεί χωρίς καμία επιβάρυνση στο φαρμακείο τους. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία έως 12 Δεκεμβρίου, αφορά στην υποβολή της αίτησης και όχι την παραλαβή του usb token.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Το δελτίο τιμών δημιουργεί οικονομική ζημιά στους φαρμακοποιούς

ΗΔΙΚΑ: Ξεκινά η συνταγογράφηση με Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για υπέρταση και διαβήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ