ΦΑΡΜΑΚO

Οι πολίτες εμπιστεύονται απόλυτα τους φαρμακοποιούς αλλά αγνοούν την πρόληψη

Η στάση των Ελλήνων σε σχέση με την πρόληψη νόσων και προαγωγή υγείας, διερευνήθηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας «τσεκ απ» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2017.

Οι πολίτες εμπιστεύονται απόλυτα τους φαρμακοποιούς αλλά αγνοούν την πρόληψη

Το εντυπωσιακό και ίσως αναμενόμενο στοιχείο από την έρευνα, είναι ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο σημείο για τον πολίτη, ενώ την εμπιστοσύνη του ο τελευταίος την καταθέτει και στον ιατρικό κλάδο. Αντίθετα, το διαδίκτυο δεν φαίνεται να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγείας.

Η έρευνα «Υγεία και Ευημερία» διενεργήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους (άνοιξη 2016 και Ιανουάριος 2017) σε περίπου 2.000 άτομα ανά περίοδο και κατέδειξε την απουσία οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στην Ελλάδα και ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσανατολισμένου στην προαγωγή της υγείας ή την πρόληψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους δύο δεν γνωρίζει ποια είναι τα συνιστώμενα εμβόλια για την ηλικία του, ενώ μόλις δύο στους δέκα εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης τον τελευταίο χρόνο. Λίγο καλύτερα, αλλά όχι ικανοποιητικά, είναι τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της γρίπης στα άτομα 65 ετών και άνω που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Σε αυτές τις ηλικίες, το 47% δηλώνει ότι έχει κάνει το εμβόλιο. Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και για την τήρηση κανόνων οδικής ασφάλειας: Zώνη ασφαλείας χρησιμοποιεί το 89% όσων επιβαίνουν σε αυτοκίνητο (οδηγοί ή συνεπιβάτες) και κράνος χρησιμοποιεί το 75% όσων ανεβαίνουν σε μηχανή. Το 89% δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα δεν έχει οδηγήσει «πιωμένος». Μία φορά οδήγησε έχοντας πιει πάνω από τα επιτρεπτά όρια τον τελευταίο μήνα το 5,3% των ερωτωμένων, δύο φορές το 2% και περισσότερες φορές το 3,6%.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να κατονομάσουν ποιον φορέα θεωρούν πιο κατάλληλο για την ενημέρωσή τους σε θέματα πρόληψης. Το 33% κατέδειξε το υπουργείο Υγείας, το 31% την ιατρική κοινότητα, το 12,7% το Διαδίκτυο, το 10,6% τις ενημερωτικές εκπομπές και το 7,9% τον φαρμακοποιό. Οταν όμως τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν ποιους φορείς εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους σε θέματα πρόληψης βάζοντας βαθμούς από 1 (καθόλου) έως 10 (πολύ), τις πρώτες θέσεις έλαβαν ο φαρμακοποιός (7,3), η ιατρική κοινότητα (7,1) και ακολουθούν οι ενώσεις ασθενών, ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας. «Κάτω από τη βάση» βρίσκονται το διαδίκτυο και η φαρμακευτική βιομηχανία.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η επιστημονική συνεργάτης του τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτα Ναούμ, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την αύξηση της ενημέρωσης και της γνώσης του κοινού για την πρόληψη, ενώ τόνισε και την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης με κατάλληλη και προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ομάδων πληθυσμού.

Πηγή ΕΣΔΥ & Καθημερινή

Διαβάστε ακόμη:

Ο φαρμακοποιός & το ελληνικό φαρμακείο καθοριστικοί παράγοντες της ΠΦΥ

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας

Εμβολιασμός: Ασπίδα προστασίας της γυναίκας από τον HPV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ