ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦΝΙ: Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Θετική εξέλιξη δρομολογείται στις προσπάθειες της ΠΕΦΝΙ για θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, καθώς ομόφωνα έγινε αποδεκτό από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, το θέμα της θεσμοθέτησης της ειδικότητας.

ΠΕΦΝΙ: Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Της απόφασης του ΚΕΣΥ προηγήθηκαν οι θετικές εισηγήσεις τόσο από την εκπαιδευτική όσο και από την εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ, μετά από τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της ΠΕΦΝΙ σε όλα τα επίπεδα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ΠΕΦΝΙ, από τις αρχές του έτους, είχε καταθέσει αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ σχετικά με τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής καθώς και της εξειδίκευσης της Κλινικής Φαρμακευτικής.

makridaki

«Βρισκόμαστε ένα βήμα από την επίτευξη του κρισιμότερου ίσως στόχου που θα καθορίσει το μέλλον της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ελλάδα, τονίζεται με έμφαση από την κ. Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ και Director of Professional Development of EAHP Board». Το Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ, σε πλήρη εναρμόνιση με τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) για θεσμοθέτηση της ειδικότητας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, εργάσθηκε μεθοδικά και με επιστημονική τεκμηρίωση για να επικοινωνήσει τη σπουδαιότητα του ζητήματος, τόσο για το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και για το ρόλο του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού μέσα στο ιδιαίτερο και εξαιρετικά απαιτητικό νοσοκομειακό περιβάλλον.

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου μας, διότι υπήρξε αναγνώριση αφενός της διαχρονικής προσφοράς του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία, αφετέρου της ανάγκης να εναρμονιστεί η Χώρα μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στο ζήτημα της ειδικότητας.

Η ΠΕΦΝΙ, χαιρετίζει τη θετική εισήγηση της εκπροσώπου των Φαρμακευτικών Σχολών κ. Ευ. Παπαδημητρίου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Προέδρου του ΠΦΣ κ. Κ. Θεοδοσιάδη και των λοιπών μελών του ΚΕΣΥ που μετείχαν στη διαδικασία, τους οποίους και ευχαριστεί. Η ΠΕΦΝΙ, στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Φαρμακοποιού, όπου κι αν εργάζεται, και πιστή στο πνεύμα συνεργασίας, από καιρό έχει εκκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμια, ΠΦΣ, ΠΕΦ κλπ.) για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα στο δύσκολο μονοπάτι που επιλέξαμε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, την ενδυνάμωση του κλάδου των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο Ε.Σ.Υ., αλλά κυρίως για την προάσπιση και προαγωγή των παρεχόμενης Φαρμακευτικής Φροντίδας. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που θα ρυθμίζει νομοθετικά κάθε θέμα που αφορά την απόκτηση της ειδικότητας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό», καταλήγει η κυρία Μακριδάκη.

Όπως πολλές φορές έχει τονίσει η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός, αποτελεί σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο του συστήματος υγείας, ενώ μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρουν ότι η ορθή φαρμακευτική αγωγή που παρέχεται με την συμβουλή και την συνδρομή των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, έχει αξιοσημείωτη θετική επίδραση στο κόστος και στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης».

Στη δυναμική του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε συνέδριο του Health Daily και ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, τονίζοντας, πως «με το λεγόμενο νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, αναμένεται να αντιμετωπιστεί η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των φαρμακοποιών για το 2018

Έρχεται νοσοκομειακό συνταγολόγιο & αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού στο ΕΣΥ

ΠΕΦΝΙ: Συνδικαλιστές στο ΕΣΥ διαλύουν τις μονάδες κυτταροστατικών φαρμάκων