ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΕΟΦ ξεκινά τη διαδικασία ανατιμολόγησης 7.400 φαρμάκων

Μέχρι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν καταθέσει τις παρατηρήσεις τους αναφορικά με την επερχόμενη ανατιμολόγηση των 7.400 περίπου φαρμάκων που έχει δρομολογήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ ξεκινά τη διαδικασία ανατιμολόγησης 7.400 φαρμάκων

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος που αναρτάται περιλαμβάνει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (προϊόντα αρνητικής λίστας, προϊόντα αίματος κλπ). Αιτήματα διαγραφής πρέπει να υποβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΚΑΚ επιθυμεί να αποσύρει το προϊόν του από την αγορά.

Για την υποβολή στοιχείων/φύλλων έρευνας θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, όπου με βάση τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Υπουργική Απόφαση η ημερομηνία συναλλαγματικής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της 1ης Μαρτίου 2018.

Για την υποβολή στοιχείων/φύλλων έρευνας θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, ενώ η ημερομηνία συναλλαγματικής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της 1ης Μαρτίου 2018.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα ανατιμολογηθούν.

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και τιμολόγησης, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας έκδοσης του δελτίου τιμών.

«Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία θεσμικής θωράκισης του συστήματος, αλλά έχουν γίνει για πρώτη φορά σοβαρά βήματα» τόνισε, σημειώνοντας, ότι πλέον είναι διαφανής η διαδικασία έκδοσης του δελτίου τιμών και προσθέτοντας ακόμη:

«Κανείς από τη βιομηχανία δεν το αμφισβητεί στα τελευταία 5 δελτία τιμών που έχουμε βγάλει. Δεν έχουν πει ότι υπήρξε αδιαφάνεια ή μεροληψία υπέρ κάποιων. Υπάρχει πλέον μια θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία στην ανατιμολόγηση και στα νέα δελτία τιμών. Κρίναμε ότι αυτή η διαδικασία που ολοκληρώνεται από τον ΕΟΦ είναι υπέρ-αρκετή και δεν απαιτείται δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης, όπου θα μπορούσε να εμπλακεί το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο υπουργός».

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί: Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Μην τα χρησιμοποιήσετε

Ξανθός: Να ξαναδούμε συνολικά το τοπίο στο φάρμακο - Μονόδρομος η Προανακριτική