ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαιρετίζει τις διαδικτυακές υπηρεσίες (δημιουργία πλατφόρμας) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο την παροχή στοιχείων της κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΣΦΕΕ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.eopyykmes.gr, παρέχοντας στις φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ στοιχεία για τη συνολική εικόνα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την εικόνα της κάθε εταιρείας ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, κάθε φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί ανά μήνα την κατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αντιπροσωπεύει –κάνει διανομή στην Ελλάδα από τους δικαιούχους του Οργανισμού (πλήθος εμβαλλαγίων, τζίρος εταιρείας στον ΕΟΠΥΥ, δαπάνη ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα συνολικά στοιχεία όλων των εταιρειών.

Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, στην οποία κάθε φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση με μοναδικούς κωδικούς, επιχειρεί να απαντήσει στο διαχρονικό αίτημα του Συνδέσμου για παροχή στοιχείων που θα τεκμηριώσουν τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των επιστροφών (clawback, rebates) των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ. Πραγματοποιείται έτσι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας σε σχέση με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και ο ΣΦΕΕ προσβλέπει στην έγκαιρη επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Ένα λογικό επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, πρέπει να είναι και η επικαιροποίηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στην σταθερή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, στα σύγχρονα δεδομένα για τη νοσηρότητα και, τέλος, στις νεότερες θεραπευτικές αγωγές που έχουν ενταχθεί στην ιατρική πρακτική τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές με ένα απλό sms