ΦΑΡΜΑΚO

Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής: Ισχυρή αποτελεσματικότητα από δεδομένα της σεκουκινουμάμπης

Νέα δεδομένα της Novartis για τη σεκουκινουμάμπη επιβεβαιώνουν την ισχυρή αποτελεσματικότητα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση τριχωτού κεφαλής.

Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής: Ισχυρή αποτελεσματικότητα από δεδομένα της σεκουκινουμάμπης

Ειδικότερα, η Novartis παρουσίασε νέα δεδομένα για την σεκουκινουμάμπη από την προοπτική μελέτη Φάσης ΙΙΙ SCALP, η οποία κατέδειξε σημαντική βελτίωση στην κάθαρση του δέρματος με σεκουκινουμάμπη σε ασθενείς με ψωρίαση τριχωτού κεφαλής. Λόγω της παρουσίας των τριχών, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνηθισμένες τοπικές αγωγές και τη φωτοθεραπεία. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για το 2018 της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

«Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι επίπονη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση και να προκαλέσει σπασίματα και αιμορραγία στην περιοχή όπου εμφανίζεται», δήλωσε ο Kristian Reich, κάτοχος M.D. και Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν και Dermatologikum Hamburg, Γερμανία. «Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογίας είναι ενθαρρυντικά τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να εμπιστεύονται περισσότερο τη σεκουκινουμάμπη ως μία ολιστική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας που θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής και άλλων εκδηλώσεων της νόσου.»

Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μία εντόπιση της νόσου που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επειδή είναι πολύ εμφανής. Επίσης, το στρες μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς πολλοί ασθενείς με ψωρίαση δεν θα επιτύχουν επαρκή ανταπόκριση μέσω των κλασικών θεραπειών.

«Ως μία εταιρεία που βασίζεται στην επιστήμη, δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες της σεκουκινουμάμπης. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα στους ιατρούς και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία στους ασθενείς», δήλωσε ο Eric Hughes, Global Development Unit Head του Τμήματος Ανοσολογίας και Δερματολογίας. «Η σεκουκινουμάμπη υποστηρίζεται από ένα μεγάλο πρόγραμμα μελετών που περιλαμβάνει περισσότερους από 10.000 ασθενείς σε περισσότερες από 60 μελέτες από την έναρξη της πρώτης μελέτης μας για τη σεκουκινουμάμπη πριν από 10 χρόνια. Πιστεύουμε ότι τα ερευνητικά δεδομένα για συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπως η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής βοηθούν τους ιατρούς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με τους ασθενείς τους.»

Η σεκουκινουμάμπη είναι ένας πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της ιντερλευκίνης-17A (IL-17A) που έχει επιδείξει ταχεία και διατηρούμενη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας, καθώς και ένα σταθερά ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του άλγους στο σημείο της έγχυσης σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα του εικονικού φαρμάκου6-12. Έως σήμερα, η σεκουκινουμάμπη έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως για όλες τις ενδείξεις από την έναρξη της κυκλοφορίας του14.

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία δυσάρεστη και επώδυνη αυτοάνοση νόσος, η οποία προσβάλλει πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μία εξουθενωτική πάθηση με σημαντικό συναισθηματικό και σωματικό καθημερινό φορτίο. Μακροπρόθεσμα, η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη και η ψωριασική αρθρίτιδα (PsA) – την οποία μπορεί να αναπτύξουν οι πάσχοντες από ψωρίαση σε ποσοστό έως και 30%.

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου και εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων, ερυθηματωδών κηλίδων που είναι καλυμμένες με αργυρόχροα λέπια. Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης δύσκολες στην αντιμετώπιση εντοπίσεις της πάθησης, οι οποίες εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες και τα πέλματα, και συσχετίζονται με περαιτέρω άλγος, μειωμένη κινητικότητα και λειτουργική ανικανότητα.

Σχετικά με τη σεκουκινουμάμπη και την IL-17A

Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος και ο μόνος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της ιντερλευκίνης-17A (IL-17A) που έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA) και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας (AS). Η σεκουκινουμάμπη είναι μία στοχευμένη θεραπεία που αναστέλλει συγκεκριμένα την IL-17A, μία θεμελιώδη κυτταροκίνη η οποία εμπλέκεται στην παθογένεση της ψωρίασης και τη φλεγμονή των ενθέσεων στην PsA και την AS.

Η σεκουκινουμάμπη παρέχει στους ασθενείς με ψωρίαση μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος, με αποδεδειγμένη διατήρηση και ασφάλεια για διάστημα έως και 5 ετών. Η σεκουκινουμάμπη έχει μελετηθεί στο πλαίσιο ειδικά σχεδιασμένων μελετών για τις δύσκολες στη θεραπεία εντοπίσεις της ψωρίασης κατά πλάκας – την παλαμοπελματιαία ψωρίαση, την ψωρίαση τριχωτού κεφαλής και την ψωρίαση ονύχων.

Η σεκουκινουμάμπη έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών στην ψωρίαση, την PsA και την AS, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 μελέτες και περισσότερους από 10.000 ασθενείς. Έως σήμερα, η σεκουκινουμάμπη έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως από την έναρξη της κυκλοφορίας του.

Διαβάστε ακόμη:

Ψωρίαση ονύχων, παλαμών & πελμάτων: Βιολογική θεραπεία δίνει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα



Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση;

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Ψωρίαση: Η σεκουκινουμάμπη ανακουφίζει τον πόνο σε ασθενείς έως και δύο χρόνια