ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Η ψωρίαση και το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι δύο συχνές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από το κοκκίνισμα, τη φλεγμονή και το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Αναγνωρίζοντας αν μια δερματική αλλοίωση οφείλεται στην ψωρίαση ή στο έκζεμα, θα μπορέσετε να βρείτε την καταλληλότερη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ψωρίαση vs. έκζεμα

Οι λευκές, φολιδοειδείς αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί στην υπέρμετρη παραγωγή δερματικών κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και σχηματίζουν τις φολίδες. Εκδηλώνεται φλεγμονή και κοκκίνισμα στην επιδερμίδα, με επακόλουθη φαγούρα που είναι συνήθως πολύ έντονη. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ψωρίαση, ωστόσο υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για να τεθεί η πάθηση υπό έλεγχο.

Το έκζεμα οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού όμοια με την αλλεργία, με αποτέλεσμα το δέρμα να παρουσιάζει υπερβολική ευαισθησία σε μπογιές, υφάσματα, σαπούνια κ.α.

Το έκζεμα είναι ιδιαίτερα σύνηθες στα παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις υποχωρεί με την πάροδο των ετών. Στην περίπτωση εκζέματος, το δέρμα κοκκινίζει, παρουσιάζει φλεγμονή, ξεφλουδίζει ή εμφανίζει μικρές πληγές. Όπως και στην ψωρίαση, τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να συνοδεύονται από την έντονη φαγούρα. Το έκζεμα αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδικές κρέμες.

Αν και τα συμπτώματα της ψωρίαση εμφανίζονται κυρίως στα γόνατα και στους αγκώνες, δεν αποκλείεται να υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις και στο πρόσωπο, στο κρανίο ή στον λαιμό.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος στα διάφορα σημεία του σώματος.

Δείτε κι αυτό:

Έκζεμα: 6 πράγματα που αποκαλύπτει για την υγεία σας

Ψωρίαση: Μειώστε τον κίνδυνο με αυτό το συστατικό

Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση: Οι 5 τροφές που χρειάζεται το δέρμα σας