ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Να αποσυρθεί η διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ

Τη σφοδρή αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκάλεσε διάταξη του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) η οποία απαγορεύει τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ.

ΠΦΣ: Να αποσυρθεί η διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ

Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, η εν λόγω διάταξη συνεπάγεται ότι τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία η πρόσβαση των ασθενών είναι δυσχερής.

«Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο» υπογραμμίζει ο ΠΦΣ. «Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους, γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης».

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο ΠΦΣ ζητά να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη και να υπάρξει ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΠΦΣ «είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επίμαχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει».

Διαβάστε επίσης:

Ο «δεκάλογος» του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ